Konzorcij dioničara Mercatora obavijestio je Upravu društva Mercator d.d. da je postignut dogovor o prodaji 53-postotnog udjela u društvu Mercator koncernu Agrokor, te su danas dioničari i Agrokor potpisali prodajni sporazum o prodaji navedenog udjela.

Kako navode iz Mercatora, današnji potpis kupoprodajnog ugovora između konzorcija prodavatelja i tvrtke Agrokor predstavlja nastavak složenog procesa s ciljem postizanja stabilne vlasničke strukture tvrtke Mercator te je korak u procesu konsolidacije trgovine u regiji i uspostavljanju vodećeg regionalnog trgovca. Transakcija bi trebala biti zaključena do kraja godine.

“Uprava Mercatora  će i dalje skrbiti da se kroz prodajni proces ispune tri ključna uvjeta: da je kupovina ostvarena s međunarodnim financijskim kapitalom, a ne s kreditima; da proces prodaje podupiru banke vjerovnici i da kupac podržava daljnji razvoj Mercatora. Svi u Mercatoru svjesni smo značaja sadašnjeg trenutka kako za Mercator, tako i za sve sudionike. Zato ćemo još više biti usredotočeni na naše poslovanje i na naše potrošače kojima ostajemo najbolji susjed”, istaknuo je Toni Balažič, predsjednik Uprave Mercator Grupe prilikom potpisa kupoprodajnog ugovora između konzorcija prodavatelja i Agrokora.

Priopćenje konzorcija dioničara navodi da su konzorcij dioničara društva Mercator kao i Agrokor svjesni značaja transakcije za brojne dionike Mercatora, među kojima su dobavljači, zaposlenici, vjerovnici i potrošači.

Kao što u svojem priopćenju navodi konzorcij dioničara, partnerstvom društava Agrokor i Mercator nastat će vodeća trgovačka skupina s jakom tržišnom pozicijom u jugoistočnoj Europi.

Spajanjem poslovanja, oba poduzeća imat će koristi proizašle iz većeg opsega prodaje i sinergija na svim tržištima na kojima društvo posluje. Rezultat takvog djelovanja će se također odraziti na veću profitabilnost i ostvarenom novčanom toku.

To će omogućiti veću financijsku stabilnost za poduzeće i njegove dionike. Završetak transakcije vezan je uz završetak niza formalnih postupaka među kojima je izdavanje dozvola regulatornih tijela. Očekuje se da će se transakcija završiti do kraja tekuće godine, navodi se u priopćenju Mercatora.