Usvojena Strategija razvoja istarskog vinarstva i vinogradarstva do 2030.

Istra danas ima oko 3200 hektara pod vinogradima i godišnje proizvodi više od 20 milijuna litara vina. kazao je Nikola Benvenuti, reizabrani predsjednik Vinistre kojem je na izbornoj Skupštini jednoglasno ponovo potvrđen mandat na četiri godine

Zadržavanje statusa lidera regije u vinarstvu i vinogradarstvu, povećanje izvoza i konkurentnosti, jačanje brenda i praćenje svjetskih trendova u marketingu – neki su od najvažnijih ciljeva Strategije razvoja istarskog vinarstva i vinogradarstva do 2030., jednoglasno usvojene u Poreču na izbornoj Skupštini Vinistre. Tijekom četvrt stoljeća postojanja Udruge vinara i vinogradara Istre, istarsko vino od neprepoznatljivog proizvoda postalo je brend, istarski vinari imaju proizvod svjetskog glasa, njihove vinarije atraktivna su turistička odredišta, a vino je – uz sjajnu gastronomiju, među prva tri motiva dolaska turista u Istru.

Važnu ulogu u promociji istarskih vina odigrala je Vinistra, najpopularnija i najdugovječnija hrvatska izložba vina u čijem su fokusu autohtone sorte malvazija i teran, koje su oduševile najpoznatije vinske kritičare i marketinške stručnjake kao što su Steven Spurrier, Oz Clarke i Tony Hodges.

“Ukratko cilj Strategije je jačanje brenda istarskog vina na svjetskoj vinskoj sceni. Istra je u proteklih 25 godina napravila najviše u vinarstvu i vinogradarstvu u Hrvatskoj. Došlo je vrijeme za novi iskorak. Temeljni motiv u izradi Strategije je želja da zadržimo vodeću poziciju u Hrvatskoj i regiji, ali i da poraste broj dolazaka vinoljubaca iz čitavog svijeta koji će posjetiti Istru i uživati u našim vinima”, kazao je Nikola Benvenuti, reizabrani predsjednik Vinistre kojem je na izbornoj Skupštini jednoglasno ponovo potvrđen mandat na četiri godine.

“Istra danas ima oko 3200 hektara pod vinogradima i godišnje proizvodi više od 20 milijuna litara vina, a već se učinilo mnogo u pogledu ulaganja u nasade vinove loze i u nove poljoprivredne tehnike, pa je ovaj dokument dodatni vjetar u leđa za više od 130 istarskih vinara i vinogradara”, zaključuje Benvenuti.

Strategija je izrađena uz snažnu podršku Istarske županije i u suradnji s Vinistrom, udrugom koja broji 130 članova koji imaju jasnu viziju kako treba izgledati Istra kao vinska regija u 2030.

Prethodni članakZahvaljujući dm ženskoj utrci više od 118.000 kuna za Europa Donnu Hrvatska
Sljedeći članakFranck princu Harryju poslao paket hrvatskog čaja za smirenje