Bivši Agrokorovi, a sada dobavljači Fortenova grupe, sumnjaju da tvrtke u sastavu Fortenove grupe dobavljačima pokušavaju nametnuti nepoštene trgovačke prakse, rekla je u četvrtak članica Privremenog vjerovničkog vijeća (PVV) Agrokora i udruge Fortenovinih dobavljača Marica Vidaković.

Vidaković je nakon sjednice PVV-a izjavila da je ona bila “više formalna”, s izvještajem o implementaciji nagodbe i da tu stvari stoje dobro jer je operativni biznis “vrlo uspješno prenesen i funkcionira”, uz poteškoće formalno-pravnih prijenosa zakupa, imovine ili udjela.

No, dodala je da kao članica Udruge dobavljača Agrokora, a sada Fortenove, može reći da stvari stoje “malo drugačije”, a to se odnosi na granični dug. Rekla je da tu “osim nesuradnje i nekomuniciranja postoje i neki pokušaji implementacije neke nove poslovne politike koja nije u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse”.

Upitana gdje konkretno vidi nepoštenu trgovačku praksu, odgovorila je da se ona pojavljuje “u principu ako trgovac traži nešto za što ne pruža protuuslugu”.

“Opće je poznato da su komercijalni razgovori završili i da su više-manje sklopljeni komercijalni ugovori i u uobičajenom poslovanju je to za tekuću godinu uvijek završena priča te se posluje po tim dogovorima”, rekla je Vidaković, te ustvrdila da Fortenova pokušava jednostrano izmijeniti te ugovore.

“Pitanje je, i trebamo vidjeti s našim članicama, koje su to protuusluge društava Fortenove koje bi dale nove usluge za traženu vrijednost od dobavljača. Opravdano sumnjamo da zapravo postoji pokušaj primjene nepoštene trgovačke prakse”, rekla je.

Dodala je kako se dobavljači zbog toga “ne trebaju previše nervirati” te da postoje institucije koje rješavaju takvu situaciju.

Izvijestila je da je na sastanku udruge dobavljača dogovoreno da će dobavljači zatražiti “neke odgovore”, a ako ne stignu jasni odgovori dogovorit će se kako djelovati. (Hina)