U sklopu 16. međunarodnog sajma vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo “Vinovita” jučer je na Zagrebačkom velesajmu održana panel rasprava “Brendiranje Hrvatske kao vinske regije i problematika izvoza vina“ u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatske poljoprivredne komore.

vino-casa-sipanje-midiUz sadnju novih vinograda treba razraditi strategiju razvoja koja će obuhvaćati pored ostalog marketing i brendiranje vina, rekao je Đuro Horvat, predsjednik Udruženja vinarstva te dodao kako u taj proces treba uključiti proizvođače, dobavljače, distributere, HGK, HOK, znanost i potrošače kako bi se ostvarili maksimalni efekti.

Također je istaknuto kako je nužno što prije brendirati Hrvatsku kao zemlju kvalitetnih i raznorodnih vina pri čemu se izdvajaju regije Istra, Dalmacija i Podunavlje.

Osvajanje novih tržišta je složen proces koji mora biti planski i sustavan. U tom pogledu ohrabruje činjenica što od 2009. godine raste izvoz, a sve su povoljniji i financijski efekti, ističe se u priopćenju HGK pri čemu se dodaje kako potrošnju vina stranih turista treba dalje stimulirati.

“Jedan od strateških ciljeva je izjednačavanje uvoza i izvoza vina. Velika je prednost Hrvatske što posjeduje autohtone sorte koje su naš veliki potencijal  te ga treba što učinkovitije iskoristiti planskim brendiranjem. U skoroj budućnosti valja artikulirati što atraktivniji brand naših vina te ostvariti konkurentne cijene uz visoku kvalitetu” dodao je Horvat.

Gost predavač Christian Jaborek, direktor sektora za vino Saveznog ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo, okoliš i vodno gospodarstvo Austrije, upoznao je prisutne s razvojem i iskustvima brendiranja svoje zemlje kao vinske regije.

Naglasio je da Austrija ima raznolika vina što otežava uspostavu njihova identiteta, s obzirom da se sadi 36 sorti grožđa a oko 20.000 proizvođača obrađuje više od 45.000 hektara vinograda.

Austrija u svjetskoj proizvodnji vina sudjeluje s oko jedan posto, a nakon pristupanja u EU situacija se promijenila pa se izvoz vina povećao kao i njihova financijska vrijednost, koja i dalje raste.

Godine 1986. osnovana je Agencija za marketing vina u obliku tvrtke čiji je godišnji proračun oko osam milijuna eura.

“Ta Agencija je mnogo napravila za promociju kvalitete i brendiranje pa se tako svojedobno vino prodavalo u bocama od dvije litre što se davno napustilo. Stvorene su oznake izvornosti, a vina se promoviraju uz pomoć poznatih osoba. Izrađen je opsežan katalog s uputama za izvoz u gotovo sve zemlje svijeta”, naglasio je Jaborek.