viroexpo - sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivredeOvogodišnje izdanje Viroexpa, međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koje se 21. put održalo u Virovitici, privuklo je 747 izlagača iz 27 zemalja i posjetilo ga je 26.400 posjetitelja zbog čega se taj sajam svrstava u sam vrh hrvatskog sajmovanja.

Koliko god na otvorenju domaćini bili skromni, konstatiravši kako su među tri najveća, nije daleko od istine kompliment koji im je s govornice uputio Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, koji nije krio mišljenje da je Viroexpo sajam broj jedan u državi, što zasigurno i jest, posebice u segmentu koji posvećuju obrtnicima.

Dijelom razloge uspjeha i stalnog vraćanja onih koji dođu prvi put na ovaj sajam objasnio je i Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

“Sajam Viroexpo, sa svojom dugom tradicijom i međunarodnim karakterom, svakako je jedan od pokretača gospodarskog razvoja, a ujedno i mjesto susreta na kojemu se mogu uspostaviti novi poslovni odnosi, ali i poboljšati postojeći, s ciljem povećanja tržišnog plasmana”, rekao je Zaher.

Vrijednost je ovih virovitičkih sajamskih dana i u bogatom popratnom programu. Tako je u Županijskoj komori Virovitica održan tradicionalni poslovni susret predstavnika komora iz inozemstva i komora iz sustava Hrvatske gospodarske komore (Karlovac i Knin) te predstavnika sajmova zemalja iz susjedstva (BiH, Češke, Mađarske, Srbije, Ukrajine) i Hrvatske.

Oni su tom prigodom razmotrili i trendove u sajmovanju u EU. A HGK ŽK Virovitica u svom dijelu organizacije i ove je godine uspio u namjeri dovođenja sveučilišnih profesora, koji su održali cijeli niz stručnih predavanja. Tako Milan Vanđura, direktor virovitičke Komore, podsjeća kako su im se i ove godine pridružili Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, te sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta dekan Lajoš Žager i njegov fakultetski kolega Nikola Knego. Pridružila im se i Zrinka Dugonjić, iz Ministarstva poljoprivrede, te Marinko Petrović, iz zagrebačkog “Andrije Štampara”.

Završen je i jedan od najaktivnijih vikenda za Virovitičane. Na sajamskom prostoru, do kojeg se moglo doći i vlakićem iz centra Virovitice, održane su i brojne kulturne, zabavne i gastronomske priredbe. Svi nazočni tijekom sajma upoznali su zemlju partnera sajma Viroexpo, Republiku Kosovo, kako na Gospodarskom forumu tako i iz njihovih tradicionalnih pjesama i plesova s kojima je nastupio folklorni ansambl ”Shkendija” u Kazalištu Virovitica.

Viroexpo je nagradio izlagače, odnosno one za najuređeniji izložbeni prostor. Predstavnici Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Grada Virovitice i HGK Županijske komore Virovitica – Jasna Abramović, Katarina Đurđević i Suzana Kolesarić, donijeli su odluku da ta laskava titula ide u ruke Keramike Modus iz Orahovice, što joj je treća uzastopna titula na Viroexpu. Na drugom je mjestu prostor tvrtke DAM iz Lozana, a treće je Pčelarstvo Balint. Predstavnicima najuređenijih štandova čestitao je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković. Završnog dana sajma nagrađeni su i posjetitelji u nagradnoj igri “Izlagači daruju posjetitelje”.

“Želim zahvaliti svim izlagačima i posjetiteljima na još jednom odlično posjećenom i odrađenom sajmu, svima koji su bili uključeni u organizaciju sajma te posebnu zahvalu upućujem tvrtki Contorte na ustupljenom prostoru”, rekao je zaključno direktor sajma Viroexpo Igor Andrović. (glas-slavonije.hr)