Više cijene podigle vrijednost francuskog izvoza vina i žestica u 2022.

Prihod od prodaje vina i jakih alkoholnih pića u inozemstvu dosegnuo je lani 17,2 milijarde eura, što je 10,8 posto više nego u 2021. godini, utvrdio je FEVS

Francuski izvoz vina i žestica porastao je u 2022. godini za 11 posto, dosegnuvši novi rekord, zahvaljujući uglavnom višim cijenama, objavila je udruga proizvođača FEVS (Federation of French Wine and Spirits Exporters).

Prihod od prodaje vina i jakih alkoholnih pića u inozemstvu dosegnuo je lani 17,2 milijarde eura, što je 10,8 posto više nego u 2021. godini, utvrdio je FEVS.

Obujam prodaje smanjio se pak za 3,8 posto, uglavnom zbog manje proizvodnje vina u 2021. pod utjecajem oštećenja od mraza i logističkih problema.

Trend se očitovao i u izvozu konjaka, glavnog izvoznog proizvoda u sektoru, koji se oštro smanjio u 2020. i u 2021., da bi vrijednost njegovog izvoza lani porasla više od devet posto. Obujam prodaje smanjio se pak četiri posto.

Obujam izvoza šampanjca porastao je za 8,5 posto, a još je snažnije poskočila njegova vrijednost, za 20 posto, dosegnuvši rekordnu razinu.

Izvoz u SAD, najveće tržište za francuska vina i alkoholna pića, skočio je u prošloj godini za 14 posto, na 4,7 milijardi eura, i čini više od četvrtine vrijednosti ukupnog izvoza.

“Sjedinjene Države potvrdile su ulogu pokretačke snage francuskog izvoza vina i alkoholnih pića”, rekao je predsjednik FEVS-a Cesar Giron.

Izvoz u Britaniju, drugo po veličini francusko tržište, uvećan je gotovo sedam posto, na 1,7 milijardi eura, potpomognut inflacijom.

Ograničenja povezana s pandemijom covida 19 u Kini utjecala su na izvoz vina i alkoholnih pića, ali Giron očekuje oporavak u ovoj godini, nakon ublažavanja mjera suzbijanja zaraze.

“Restorani i hoteli su puni, ljudi žele vidjeti jedni druge pa očekujem oporavak potražnje za vinima i žestokim pićima u Kini u nadolazećim mjesecima”, rekao je čelnik francuske udruge.

Kineski turisti ponovo će putovati, što će potaknuti i bescarinsku prodaju, dodao je.

Rat Rusije i Ukrajine prepolovio je izvoz u Rusiju, ali rusko je tržište relativno malo u odnosu na ukupni izvoz, naglasio je Giron, dodavši da su posljedice rata uglavnom neizravne i očituju se u rastu cijena energenata i žitarica za proizvodnju votke. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakLidija Gamulin – Ured UNICEF-a Hrvatska
Sljedeći članakAcredia započinje s izravnim poslovanjem u Hrvatskoj