OstaloICT & FinTechAcredia započinje s izravnim poslovanjem u Hrvatskoj

Acredia započinje s izravnim poslovanjem u Hrvatskoj

Predstavljena je Acredia, vodeće društvo za kreditno osiguranje na austrijskom tržištu. Acredia je od 2012. bila prisutna u Hrvatskoj u sklopu društva Allianz Trade, a od sada će kod nas poslovati pod vlastitim imenom.

“Hrvatska je tržište u razvoju s velikim potencijalom. Acredia, zadužena za poslovanje u jugoistočnoj Europi kao dio obitelji Allianz, već godinama ocjenjuje trgovačka društva u Hrvatskoj i vrlo je dobro upoznata s hrvatskim tržištem. Veselimo se izravnom poslovanju s našim klijentima i pružanju podrške u njihovom poslovanju”, izjavio je Michael Kolb, član uprave društva Acredia.

84% hrvatskih društava ima poteškoća s naplatom potraživanja
Poduzetnici diljem svijeta koriste se osiguranjem naplate potraživanja i povjeravaju upravljanje rizikom trećim osobama kako bi poboljšali svoj bonitet i zaštitili se od poteškoća u naplati svojih potraživanja. “Svakodnevno provjeravamo bonitet više od 85 milijuna trgovačkih društava diljem svijeta. Naše klijente možemo upozoriti na razinu pouzdanosti posla koji namjeravaju sklopiti, prije nego što ga ugovore. Ako se pokaže da smo pogriješili, pokrit ćemo gubitak”, opisao je Kolb usluge društva Acredia.

Hrvatsko tržište osiguranja naplate potraživanja još uvijek je u razvoju, o čemu svjedoči ishod istraživanja provedenog početkom ove godine. Acredia je ispitala 150 društava o njihovom poslovanju i rizicima plaćanja. Istraživanje je pokazalo kako 80,7% društava nema ugovoreno osiguranje za naplatu potraživanja, iako se 84% ispitanika suočilo s poteškoćama u naplati u posljednjih 12 mjeseci.

Ova je pojava zanimljiva uzimajući u obzir da hrvatska trgovačka društva odobravaju duge rokove plaćanja. Čak 32 % ispitanika odobrava svojim klijentima rok plaćanja duži od 60 dana. “U tih 60 dana mnogo se toga može dogoditi i dovesti do nemogućnosti plaćanja”, istaknuo je Kolb. “Ugovaranjem osiguranja naplate potraživanja društva mogu bez rizika odobriti duge rokove plaćanja.”

Najznačajniji rizici hrvatskih trgovačkih društava
U istraživanju je društvo Acredia prikupljalo odgovore o glavnim rizicima s kojima se suočavaju hrvatska trgovačka društva. Rezultat istraživanja ukazuje na to kako se društva uglavnom bore s visokim troškovima sredstava, snažnom konkurencijom i slabom fleksibilnošću cijena. Spomenuli su i prekide u lancu opskrbe, dok je s ulazom u eurozonu valutni tečaj izbrisan s popisa rizika hrvatskih trgovačkih društava.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...