Projekt Pokret za radost prepoznali su građani diljem Hrvatske i priključili se vježbanju te mjerenju tjelesne spreme. Time su dobili procjenu svojega zdravstvenog stanja i preporuke za daljnje oblike tjelovježbe.

Promjenjivo rujansko vrijeme nije omelo brojne građane da se odazovu pozivu na zajedničku tjelovježbu i kretanje u subotu i nedjelju, 13. i 14. rujna, u okviru projekta Pokret za radost.

Na velikoj završnici u zagrebačkome trgovačkom centru Avenue Mall sudionici su mjerili svoju tjelesnu spremu, sudjelovali u radionicama za tjelovježbu i ples, upoznali različite sportove i programe vježbanja te se odlično zabavljali uz koncert grupe Vatra.

Na taj su način pokazali da su vježbanje i kretanje mogući u svim prigodama, bez obzira na vremenske uvjete i mjesto na kojemu se događaju.

Cilj je projekta Pokret za radost, koji organizira Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, promicanje zdravih životnih stilova i važnosti redovitoga kretanja te poticanje građana na vježbanje i rekreaciju.

Projekt je ujedno dio službenoga programa Grada Zagreba i uvod u brojne aktivnosti kojima se hrvatska metropola i ove godine uključuje u obilježavanje Europskoga tjedna mobilnosti, manifestacije koja se održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske unije.

“Grad Zagreb i ove se godine priključio Europskome tjednu mobilnosti. S više od 2000 europskih gradova želimo potaknuti aktivnost građana te svijest o zagađenju okoliša u gradskim sredinama i potrebi poboljšanja kvalitete života. Pokret za radost odličan je uvod u sve što pripremamo jer potiče zdravlje i kretanje. Pozivamo sve građane da nam se idućih dana pridruže i budu aktivni”, izjavila je Marinka Bakula Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

“Projekt Pokret za radost organizira Coca-Cola na svjetskoj razini u želji da potakne primjenjiva rješenja za problem manjka kretanja i projektom do 2020. godine obuhvati 20 posto ukupnoga stanovništva u državama u kojima će se provoditi. Ovogodišnje izdanje projekta Pokret za radost bilo je najsadržajnije dosad i vjerujem da smo svim sudionicima uspjeli pokazati kako se lako kretati i živjeti aktivnim životom bez obzira na dob, spol, tjelesnu spremu ili svakodnevne obveze”, rekla je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević.

Završnica Pokreta za radost započela je u subotu novim izdanjem gradske utrke Urban Challenge i vježbama razgibavanja. U nedjelju su se svi okupljeni imali prigodu okušati u parkouru, nordijskom hodanju, aikidu, M-Danceu, trbušnom plesu i plesu hip-hop, a program je završio koncertom grupe Vatra.

Uime Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu projekt je došao podržati dekan dr. sc. Damir Knjaz, a stručnjaci s fakulteta i promicatelji projekta svim su zainteresiranim posjetiteljima mjerili tjelesnu spremu, odnosno indeks tjelesne mase, postotak masnoće u tijelu, krvni tlak i broj otkucaja srca u mirovanju. Dobivene su podatke bilježili te su im poslužili za procjenu zdravstvenoga stanja ispitanika i preporuke za daljnji oblik kretanja i tjelovježbu.

Mjerenja tjelesne spreme građana Hrvatske u okviru projekta dosad su već provedena u Zagrebu i Splitu, na Međunarodnoj konferenciji o kineziologiji, Plitvičkom maratonu i maratonu Adria Bike.

Provode se na širokome uzorku pojedinaca različite dobi, spola i navika povezanih s kretanjem kako bi se dobila što vjernija slika općega stanja u stanovništvu. Rezultati se bilježe i čuvaju, a građani mogu dati i svoju e-adresu kako bi dobivali redovite obavijesti o projektu te na temelju ponovnih mjerenja pratili promjene svoje tjelesne spreme tijekom godine.