Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu, vrijedan 1,4 milijuna kuna, u sklopu kojeg se dijeli staklenka meda polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da se školski medni dan provodi od prosinca 2018. godine, a programom su obuhvaćene osnovne škole u Hrvatskoj.

Vrijednost programa je 1,4 milijuna kuna, od kojih se više od 70 posto koristi za nabavku meda koji se dijeli polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Do sada je u programu sudjelovalo 828 škola i 72.002 učenika, kojima je dodijeljen med od 381 pčelara, rekla je ministrica i dodala da program nailazi na veliku podršku javnosti.

“Koristim i ovu priliku naglasiti kako, unatoč negativnim okolnostima uzrokovanih pandemijom Covid-19, i u ovoj godini bilježimo gotovo udvostručenje broja pčelara koji koriste Nacionalnu staklenku za med”, rekla je Vučković.

Svrha provedbe programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka je podizanje svijesti djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazivanje na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.

Cilj je i povećanje unosa meda u prehranu djece, kao i podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane.

Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva, a med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med, čija uporaba dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Programom se želi promovirati med lokalnih proizvođača, čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe, navodi se u odluci Vlade. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!