Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) u ponedjeljak je pozvala načelnike općina, gradonačelnike i župane na popisivanje štete i proglašavanje elementarne nepogode za sva područja koja su 21. i 22. travnja pogođena mrazom

Šteta je ove godine slična prošlogodišnjoj u većem dijelu Hrvatske, posebno na sjeverozapadu, ističu iz HVZ-a. Napominju kako je mraz zahvatio i kulture u drugim dijelovima zemlje uključujući nasade povrća i vinograde.

Iz voćarske zajednice preporučuju da se obave svi radovi kao i prošle godine, kako bi se čim prije utvrdilo pravo stanje šteta.

Ističu kako u suradnji s povjerenstvima za procjenu šteta i savjetodavnom službom hitno treba popisati sve štete od mraza.

Hrvatska voćarska zajednica će, kako navodi, djelovati kroz Krizni stožer radi bržeg i kvalitetnijeg popisa šteta i koordinacije na terenu.

Voćari smatraju da u saniranju šteta trebaju pomoći sve razine: općine, gradovi, županije, država i Europska unija.

Hrvatska voćarska zajednica apelira na voćare da nastave s redovnim održavanjem voćnjaka radi ostvarivanja priroda u idućim godinama. O razmjeru štete Hrvatska voćarska zajednica će obavijestiti čim dobije podatke, kaže se u priopćenju.

Prema ranijim izvješćima, mraz je u noći s 21. na 22. travnja napravio veliku štetu na poljoprivrednim kulturama u vrgoračkom kraju zbog čega je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić zatražio od splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje proglašenje elementarne nepogode za vrgoračko područje.

Primorsko- goranski župan Zlatko Komadina najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da će, ako gradovi i općine u županiji to zatraže, proglasiti elementarnu nepogodu zbog mraza koji je prošlog vikenda napravio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Po njegovim riječima, sada se obavljaju izvidi nakon kojih će se znati više o posljedicama mraza.

Zbog mraza u Vinodolskoj dolini u noći s petka na subotu uništeno je oko 70 posto ukupne vinove loze vinograda Pavlomir te se šteta za sad procjenjuje na milijun do 1,2 milijuna kuna. Najviše je nastradala žlahtina, koje je uništeno čak 80 posto, potom chardonnay i pinot. (Hina)