Vodič za implementaciju online plaćanje karticama i odabir payment gatewaya

Ključna stvar kod internetske kupovine svakako je sigurno, brzo i jednostavno plaćanje karticama, a dodatne pogodnosti koje kupci uvelike cijene su mogućnost obročnog plaćanja, brz checkout proces bez odlaska na nepoznate stranice i sigurno spremanje kartice

Online kupovina sada je postala već normalna stvar, mogli bismo reći i svakodnevna. Dostupnost, lakoća i brzina ovakvog načina kupovanja omogućili su da svaka roba i usluga budu nadohvat ruke, tj. na par klikova.

Da Hrvati obožavaju kupovati na internetu pokazuje istraživanje Statiste. Podaci ukazuju da će u Hrvatskoj do 2025. godine biti preko 2,6 milijuna aktivnih eCommerce korisnika, a penetracija korisnika povećat će se na 65,8%.

Ključna stvar kod internetske kupovine svakako je sigurno, brzo i jednostavno plaćanje karticama, a dodatne pogodnosti koje kupci uvelike cijene su mogućnost obročnog plaćanja, brz checkout proces bez odlaska na nepoznate stranice i sigurno spremanje kartice (tokenizacija) za ponavljajuće kupovine (npr. mjesečno kupovanje namirnica).

Kako biste zadovoljili sve potrebe svojih kupaca, potreban vam je pouzdan payment gateway procesor koji će pratiti sve potrebe vašeg online poslovanja.

Kako omogućiti najjednostavnije i najbrže online plaćanje karticom koje neće odbiti vaše kupce?
Naplata odabranih proizvoda i usluga posljednji je i najvažniji korak u procesu kupovine, a statistike pokazuju da najviše kupaca odustaje ako naiđu na probleme s plaćanjem ili nemaju svoju preferiranu opciju plaćanja među ponuđenima. Naplatni proces mora biti siguran, brz i bez puno komplikacija. Najbolji način za to jest da kupac prilikom naplate ostaje na web stranici ili unutar mobilne aplikacije, čime se uvelike smanjuje stopa napuštanja košarice, dok su u isto vrijeme osjetljivi kartični podaci potpuno zaštićeni. Ono što ovaj način plaćanja čini još jednostavnijim jest to da se forma za plaćanje u potpunosti prilagođava izgledu stranice vaše web trgovine ili mobilne aplikacije – na taj se način smanjuju koraci u checkout procesu.

Tvrtka Monri jedini je hrvatski payment provider koji ima takvu opciju u ponudi te se ova payment forma naziva Monri components za web stranice, odnosno mobile SDK ukoliko se radi o implementaciji naplate unutar mobilne aplikacije.

Mogu li svojim kupcima ponuditi plaćanje karticama iako nemam web shop ili web stranicu?
Možete! Opcija koja vam to omogućava zove se PayByLink. Trgovac putem jednostavnog administratorskog sučelja kreira link za plaćanje te putem bilo kojeg kanala za komunikaciju (e-mail, društvene mreže, SMS, link na računu, link za donacije,…) šalje kupcu na plaćanje. Ova opcija izvrsna je za male trgovce, ali i velike biznise jer svaki kanal koji koriste u komunikaciji s kupcima, mogu iskoristiti za finalizaciju kupovine i naplatu. Sigurno, brzo i jednostavno. Baš kako treba biti.

Sigurnost je imperativ
Iako je online kupovina sada već postala pravilo, a ne iznimka, kupci često znaju biti skeptični kada ostavljaju podatke svojih kartica. Stoga im je iznimno važno naglasiti da omogućavate sigurnu obradu plaćanja s pouzdanim payment gateway partnerom koji osigurava i trgovcima i kupcima dodatnu zaštitnu mrežu.

Kako znati osigurava li vam vaš payment gateway partner maksimalnu sigurnost?

  • Posjeduje PCI DSS Level 1 service provider certifikat. Ovo je najviša razina sigurnosti koju dodjeljuje PCI sigurnosno tijelo nakon ekstenzivne provjere svih sigurnosnih standarda (ukoliko payment gateway provider posjeduje ovaj certifikat, trgovac ne mora aplicirati za isti).
  • Omogućava 3D Secure autentikaciju. Ovo je sigurnosni protokol koji uključuje provjeru na tri instance: banka koja je izdala karticu kupca, banka koja je primatelj uplate te payment gateway tehnologija koja služi kao most između ove dvije institucije.
  • Moguća tokenizacija podataka. Osjetljivi podaci zamjenjuju se nasumičnim znakovima, te se na taj način smanjuje mogućnost prevare.
  • Svi podaci obrađuju se putem sigurne SSL konekcije koja pomaže enkriptirati informacije i zaštititi kartične podatke.
  • Brza i profesionalna podrška.

Odabir pravog partnera jedna je od najvažnijih stvari u vašem eCommerce poslovanju. Stoga, izaberite pouzdanog partnera s iskustvom koji će odgovoriti na sva vaša pitanja i ponuditi vam dodatan savjet. Za sve informacije možete se obratiti kvalitetnom i profesionalnom Monri timu koji je prvi izbor trgovaca diljem regije za sve vrste plaćanja te jedini ima omnichannel ponudu – POS uređaje za prihvat svih oblika kartičnog plaćanja za trgovine i payment gateway za web shopove.

Prethodni članakŽitarice za doručak: Po doručku se dan poznaje
Sljedeći članakPočeo je dugo iščekivani 14. Weekend Media Festival