Kategorija vodica za usta u zadnjih je 12 mjeseci na hrvatskom maloprodajnom tržištu ostvarila prodaju od 187,5 tisuća litara, što je za 16,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Higijena zuba i usne šupljine važna je zbog prevencije različitih oboljenja kao što su karijes, gingivitis, parodontopatija i sl. Postoje dva vida oralne higijene: profesionalna (koju rade stomatolozi) i osobna.

Osobna higijena sastoji se od pravilnog i svakodnevnog pranja zuba i korištenja zubnog konca. Osnovni cilj je uklanjanje i sprječavanje formiranja zubnog plaka, koji se uglavnom sastoji od bakterija. S porastom količine dentalnog plaka raste i podložnost zuba karijesu, lošem zadahu i sličnim neugodnostima.

Četkica za zube može ukloniti plak na skoro svim površinama zuba, izuzev u interdentalnim prostorima. Za uklanjanje ostataka hrane i dentalnog plaka iz ovih prostora, koristi se zubni konac, interdentalne i sulkularne četkice, ispirači i vodice za usta – koje su ujedno i tema ove analize.

NEKAD I SAD
Nekada su razne vodice sadržavale sastojke poput soli, octa, jakih alkohola, pa čak i maslinovog ulja.

Današnje vodice (koje se vrlo često koriste u svakodnevnom održavanju higijene usta), najčešće sadrže fluor koji ojačava zubnu caklinu i ubija bakterije.

Tekućini se zatim dodaje antiseptik – to je sredstvo koje ubija mikroorganizme. Najčešće su tu i mentol, zadužen da ovim tekućinama da ugodan okus, i drugi slični sastojci.

IZNIMAN RAST PRODAJE
Na temelju ograničenih podataka (elektronski podaci o prodaji trgovačkih lanaca s kojima Nielsen surađuje, koji pokrivaju oko 74% tržišta), kategorija vodica za usta je u zadnjih 12 mjeseci (srpanj 2011. – lipanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu ostvarila prodaju od 187,5 tisuća litara, što je za 16,4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja iznosila je 11,8 milijuna kuna, što je za čak 23,8% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

PAKIRANJA I PROIZVOĐAČI
Što se tiče veličine pakiranja, najprodavaniji su proizvodi od 400-500 ml (48%), zatim oni od 250 do 300 ml (39%), slijede pakiranja do 250 ml (11%), a najmanje se proda kroz pakiranja veća od 500 ml (2%).

Vodeći proizvođači, prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih 12 mjeseci, na hrvatskom tržištu su Johnson&Johnson (Listerine), Colgate Palmolive (Colgate), GSK (Aquafresh, Parodontax), Oral-B Laboratories (Oral-B), dok trgovačke robne marke drže 37% udjela.

U današnje vrijeme, kada se sve više pozornosti pridaje osobnoj higijeni, iz gore navedenih podataka vidljivo je da su i vodice za usta našle svoje mjesto na našim kupaonskim policama.

Milanka Ćorić, Analitičar