Oralna njega – Mali pad udjela promotivne prodaje

U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje uočava se pad od 0,6% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

U kategoriju oralne njege spadaju četkice za zube, paste za zube i vodice za ispiranje usta. Prodaja sredstava za oralnu njegu tijekom 2021. godine zabilježila je vrijednosni i količinski rast po stopama od 3,9% i 3,3%. Najveći udio u količinskoj prodaji u okviru sredstava za oralnu njegu u 2021. godini zabilježile su četkice za zube s 80% udjela, dok su paste za zube ostvarile najveći udio u vrijednosnoj prodaji od 61,7%.

U okviru promatrane skupine sredstava za oralnu njegu ukupno je 38% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje uočava se pad od 0,6% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Svi segmenti koji čine kategoriju oralne njege bilježe pad prodaje putem promocije u odnosu na prethodnu godinu pa tako najveći pad od 2,7% bilježe vodice za ispiranje usta, zatim četkice za zube od 0,8% i paste za zube od 0,3 postotna poena.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 80,7% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 19,3% udjela. U odnosu na 2020. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je blagi rast od 0,4%, a prodaja promotivnih pakiranja rasla je znatno izraženije, za 11 postotnih poena.

Prethodni članakNova generacija NPS mjerenja uz UI
Sljedeći članakOralna njega – Paste za zube predvode komunikaciju