Američki Wal-Mart zainteresiran je za preuzimanje indonezijskog trgovačkog lanca Matahari za koji bi mogao izdvojiti milijardu dolara.

wal-mart-kolica-midiOsobe upoznate sa situacijom za Reuters su izjavile da je najveći maloprodajni lanac na svijetu već kao savjetnika angažirao britanski Barclays Capital.

Čelnik Wal-Martovog azijskog poslovanja Scott Price nije želio potvrditi medijske napise, no kazao je da njegova kompanija nastoji povećati tržišni udjel u toj regiji. Također je istaknuo dobre rezultate na indijskom tržištu gdje posluje u sklopu joint venturea s lokalnim Bharti Enterprisesom.

Podsjetimo, nedavno je objavljeno da se Wal-Mart s grupacijom X5 natječe za akviziciju ruskog diskontnog prehrambenog trgovačkog lanca Kopeika.

Inače, Wal-Martova prodaja na stranim tržištima, na koju se odnosi četvrtina ukupnih prihoda, u prošloj je godini porasla za 11 posto na više od 100 milijardi dolara. Američki je maloprodajni div u zadnje vrijeme često povezivan i s kupnjom ruskog lanca hipermarketa Lenta. (pd)