walmart-labs-ilustracija-midiWalmartova inicijativa Get on the Shelf (Stavite na police) najnovija je u nizu projekata proizašlih iz njihova @WalmartLabs odjela. Njome se potiče dobavljače da javnom glasanju podvrgnu video priloge svojih proizvoda od kojih će najbolji osvojiti prostor na web-stranicama i policama Walmarta

Promotrimo pobliže kakva je uloga novog Walmartovog odjela u širim e-ambicijama ovog trgovačkog lanca. Uspostavljanje @WalmartLabsa predstavlja značajan iskorak za ovog trgovca.

Već i sam naziv upućuje na nešto vrlo drugačije, na poslovanje u internetskom prostoru društvenih mreža. Odjel je oformljen u travnju 2011. nakon kupnje Kosmixa, tvrtke koja je razvila platformu temeljenu na tehnologiji društvenih medija, koja služi za filtriranje i organiziranje sadržaja društvenih mreža.

Cilj ovih promjena jest ubrzati Walmartov napredak na ovom području i stvoriti uzbudljivo okružje koje će u ovu tvrtku privući točno određeni kadar.

PROTOČNO ISKUSTVO KUPNJE
Tijekom proteklih devet mjeseci Walmart je s nekoliko akvizicija povećao svoje mogućnosti u  području društvenih medija. To su kupnja One Riota iz Colorada, tvrtke specijalizirane za ciljano oglašavanje na temelju podataka prikupljenih preko društvenih medija, posebno preko mobilnih telefona; zatim kupnja tvrtke Small Society iz Portlanda, koja se bavi razvojem aplikacija za mobitele, te tvrtke Grabble koja razvija aplikacije za mobilne POS uređaje.

Osim toga, @WalmartLabs postao je prisutan i u Bangaloreu u Indiji, gdje je zaposlio čak stotinu stručnjaka za područja društvenih mreža i infrastrukture podataka.

Kako će se sve ovo uklopiti u Walmartov koncept tradicionalnih prodavaonica? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, potrebno je sagledati Walmartove šire ciljeve u vezi s e-trgovinom. Krajnji je cilj upravljati e-poslovanjem uz jači razvoj trgovina i nabavnog lanca te tako kupcima omogućiti protočno iskustvo kupnje.

Značajni su koraci već poduzeti, npr. u SAD-u je razvijena usluga site-to-store (sa stranice u trgovinu), a u Velikoj Britaniji, u Asdi, usluga click&collect (klikni i pokupi). Osim tih zemalja, e-trgovina se ubrzano razvija i na drugim tržištima.

Tijekom zadnjih 18 mjeseci pojavili su se novi prijedlozi za Južnu Ameriku i Kanadu, a u Kini je Walmart povećao udjele u Yihaodianu, brzorastućoj tvrtki koja se bavi e-trgovinom te na domaćem tržištu ostvaruje dobre rezultate u online prodaji mješovite robe.

UPARIVANJE S PROIZVODIMA

walmart-labs-logo-small-midiU Walmartu smatraju kako će u budućnosti kupci s njima stupati u kontakt na vrlo različite načine. Stoga je važno iskoristiti i integrirati društvene medije s uslugama vezanim uz fizičke lokacije.

Tako se @WalmartLabs koncentrira na analizu preklapanja društvenih, mobilnih i maloprodajnih okružja, tj. primjenu osnovne tehnologije – društvenog genoma, koja mu omogućuje “da spaja potrošače s najboljim proizvodima, ovisno o njihovim potrebama u određenom trenutku”.

Bit je u spajanju trgovina i online kupnje s novim razvojem mobilnih i društvenih aplikacija, a sve kako bi se razvilo zaista integrirano iskustvo koje će za kupce biti isto, bez obzira na kanal ili kombinaciju kanala kojom se odluče komunicirati s Walmartom.

BRŽA PRILAGODBA
Iako je @WalmartLabs posebna poslovna jedinica, njezini se proizvodi primjenjuju na već postojeća mjesta kontakta s Walmartovim kupcima.

Do danas su ti proizvodi uključivali nove aplikacije za iPhone i iPad i pokretanje Shopycata, aplikacije koja korisnicima Facebooka omogućuje da u Walmartu pronađu darove za prijatelje i obitelj, u skladu s njihovim ukusima i interesima.

Izlazne se aktivnosti usmjeruju na poboljšanje alata za pretraživanje, poboljšanje alata za određivanje cijena, koji će omogućiti donošenje pametnih odluka u stvarnom vremenu, te optimiziranje online oglašavanja, a sve kako bi Walmart bio vidljiviji na glavnim internetskim tražilicama.

Uspostavom @WalmartLabsa, Walmart sada s većim autoritetom istupa po pitanjima e-trgovine i trgovine putem mobilnih i društvenih mreža. Akvizicije koje je poduzeo na ovom području, kao i pokretanje nove poslovne jedinice, već su počeli ostvarivati značajnu vrijednost i očekuje se da će i u budućnosti imati odraza na Walmartov tradicionalan poslovni model.

Npr. buduće odluke o ponudi proizvoda, organiziranje događaja i promocija na razini pojedinih trgovina, ovisit će o analizi informacija prikupljenih preko društvenih medija. Zbog toga će se očekivati i brže reakcije i veća okretnost dobavljača.

POKUŠAJ I PROMAŠAJ
Tempo promjena vrlo je agresivan i njihovo praćenje predstavlja izazov. Novi Walmartov odjel osmišljen je kao laboratorij za testiranje inovativnih koncepata pa možemo očekivati još veću brzinu promjena, na što utječu i njegove nove akvizicije.

Međutim, važno je naglasiti da je @WalmartLabs mjesto za eksperimentiranje. Stoga će dobavljači koji sami ulažu u područje društvenih medija imati bolje uvide u to koje bi se inicijative mogle lakše održati i primijeniti, što će i njima pomoći da bolje iskoriste i plasiraju svoja vlastita ulaganja.

walmart-get-on-the-shelf-midiOSVOJI NATJEČAJ I MJESTO NA POLICI
Walmart je u siječnju pokrenuo natječaj za pronalaženje novih proizvoda koje će plasirati u svojim online i fizičkim trgovinama.

Inicijativom Stavite na police Walmart pruža mogućnost manjim dobavljačima da plasiraju svoje proizvode u njihovim trgovinama.

Javnim glasovanjem na stranici www.getontheshelf.com potrošači imaju priliku izabrati svog pobjednika, proizvode koji su predstavljeni putem kratkih video priloga.

Natječaj, koji je u SAD-u pokrenuo @WalmartLabs, pokriva sve kategorije proizvoda koje se trenutačno nalaze u Walmartovoj ponudi.

@Walmart Labs
Stewart Samuel
Viši poslovni analitičar

igd-clanak-potpis-wide