U zagrebačkom City Plaza Event Centru upravo je u tijeku drugi dan trodnevne konferencije o digitalnom poslovanju “e-biz 2019” na kojoj vodeći stručnjaci govore o digitalizaciji poslovanja, zdravstva, bankarstva i drugih sektora.

I dok su jučer pokrivene teme Digitalno društvo/ekonomija i Digitalno zdravstvo, tijekom današnjeg dana program je posvećen temi Digitalizacije poslovanja: eRačun, eTrgovina i eNabava.

Marijana Šperanda iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kazala je da prema procjeni Europske komisije između 18% i 19% BDP-a godišnje troše javna tijela EU, odnosno i više od 2 bilijuna eura, dok se posljednje statističko izvješće javne nabave u RH referira na brojku od 41,45 milijardi kuna, odnosno 13,41% domaćeg BDP-a.

“Veliki dio tog ‘kolača’ odlazi na sektore energetike, građevinarstva, prometa, zdravstva i informacijskih tehnologija. Upravo je te sektore EK izdvojila kao ključna područja s ciljem provedbe strateške javne nabave, ne samo u pojedinim državama članicama već unutar EU kao cjeline, dakle naglasak je stavljen na bolju i opsežniju međugraničnu suradnju s ciljem integriranja tržišta javne nabave i ostvarivanje bolje vrijednosti za proračunski novac”, naglasila je Šperanda.

Hari Zamlić, konzultant iz tvrtke RIS, predstavio je softver za nabavu koji omogućava prikupljanje velike količine podataka te osigurava njihovu dostupnost u stvarnom vremenu. “Prikupljene je podatke potom moguće analizirati, a analiza nabave donosi indirektne uštede vremena i novca: analizom podataka o nabavi optimiziraju se nabavni procesi, kvantificiraju uštede, poboljšava pregovaračka pozicija, racionaliziraju dobavljači i kategorije i ostvaruju druge koristi”, naglasio je Zamlić.

Davor Jurišić i Vesna Mesar iz tvrtke Plavi tim iz sastava INA Grupe, izložili su kako ova naftna kompanija izlazi na kraj s obradom računa.

Nastavno na vrlo uspješnu implementaciju eRačuna u poslovanje INA Grupe, kazao je Jurišić, izazov je bio što efikasnije riješiti obradu preostalog dijela papirnatih ulaznih računa, što je rezultiralo implementacijom novog rješenja temeljenog na OCR tehnologiji i učenju podataka.

“Također, još jedan vrlo bitan korak u cjelokupnoj digitalnoj transformaciji INA Grupe je implementacija Robotic Process Automation tehnologije, odnosno softverskih robota koji efikasnije obavljaju ponavljajuće predefinirane zadatke na korisničkom sučelju”, istaknuo je.

Vesna Mesar je navela kako je u sustavu INA Grupe trenutno 40% računa u digitalnoj formi, dok je 60% još uvijek u papirnatom obliku i da im je cilj u kratkom roku okrenuti taj omjer prema većoj zastupljenosti digitalnih računa.

Tranzicija papirnatog prema digitalnom uredu zahtijeva vrijeme i odgovarajuće prilagodbe organizacije, poručio je Igor Javor iz tvrtke mStart.

On je u svom izlaganju naglasio da alati i rješenja za digitalizaciju, eArhivu, EDI, eRačun i digitalnu kolaboraciju tvrtkama omogućavaju redizajn poslovnih procesa, a stupanj njihove primjene u poslovnom okruženju i integriranosti s drugim sustavima predstavljaju mjerljive korake kompanije na putu digitalne transformacije.

U nastavku programa održan je i panel na kojem se najviše govorilo o Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi koji stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

Konferenciju o digitalnom poslovanju organizira tvrtka Case iz Rijeke koja već dugi niz godina aktivno radi na promoviranju dobrih praksi i unaprjeđivanju znanja u segmentima digitalnog poslovanja, kartičnih plaćanja i drugim područjima kroz seminare i konferencije.