konzum-maloprodajni-centar-ftdPosao je vrijedan 41 milijun eura

Američka investicijska tvrtka W. P. Carey zaključila je s austrijskim građevinskim poduzetnikom BOP Immodevelopment 41 milijun eura vrijedan financijski aranžman o gradnji tri maloprodajna centra u Hrvatskoj koje će dati u zakup Konzumu.

“Transakcija predstavlja naš drugi projekt financiranja gradnje nekretnina u istočnoj Europi u proteklih 12 mjeseci i našu treću tranšu dugoročnih ulaganja s Agrokorom”, ističe izvršni direktor američke tvrtke Jeffrey Lefleur.

Novoizgrađena tri maloprodajna centra bit će dana u dugoročni zakup Konzumu koji će osim zakupnine plaćati sve poreze, osiguranje i troškove održavanja proizišle iz korištenja nekretnine.

Iz koncerna Agrokora su potvrdili da su dogovoreni dugoročni ugovori o najmu, napominjući kako su do sada imali uspješnu suradnju na nekoliko projekata sa tim globalnim investicijskim fondom specijaliziranim za ulaganja u nekretnine.

U sklopu najnovije transakcije W.P. Carey je od BOP-a, jednog od najpoznatijih austrijskih developera, otkupio tri trgovine i dogovoreni su dugoročni ugovori o najmu.

Konzum koji je u Sesvetama otvoren u kolovozu ove godine financiran je po ovom principu, a u to su uključeni i centri u Požegi, čije se otvorenje predviđa do kraja godine, i u Delnicama, koji planiramo otvoriti u 2012. Ukupna bruto površina veća je od 20.000 četvornih metara, navode iz Agrokora.

Što se tiče ukupnog razvoja maloprodaje, ističu kako je Agrokor svoju prodajnu mrežu do sada razvijao na bazi vlastite gradnje i uz podršku partnera.

Ako usporedimo prosječno učešće najma kao industrijski standard za kompanije našeg tipa, Agrokor je u ovom području još uvijek ispod standardnog prosjeka, što stvara dodatni prostor za slične aranžmane, navode iz tog koncerna.

W. P. Carey je međunarodna tvrtka za upravljanje investicijama koja se bavi dugoročnim ulaganjima u nekretnine i financiranjem objekata građenih po specifičnim potrebama korisnika, a upravlja portfeljom od oko 12 milijardi dolara.

Izvan Sjedinjenih Državama W. P. Carey upravlja imovinom ukupne vrijednosti oko 3,5 milijardi dolara.

U W. P. Careyu smatraju da istočna Europa i dalje nudi velike prilike za ulaganja, “zbog nedostatka tradicionalnog bankovnog financiranja gradnje”, napominje Lefleur. (H)