vino-na-stolu-midiU organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) 22 hrvatske vinarije predstavljaju se na renomiranom Međunarodnom sajmu vina i pića – Russian Wine Fair, koji se održava od 17. do 19. studenoga 2011. godine u glavnom ruskom gradu Moskvi.

Predstavljanje hrvatskih vinara na ovom sajmu ujedno je i prvi organizirani nastup naših proizvođača na ruskom tržištu, a već prvog dana izložbe, ističu iz HGK, hrvatska su vina izazvala veliki interes ruskih kupaca.

Rajko Ružička, pomoćnik direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, naglasio je kako je cilj nastupanja na ovom sajmu zainteresirati ruske kupce i omogućiti proboj na to zahtjevno i veliko tržište. Tome bi trebao pomoći i status zemlje posebnog gosta koji je Hrvatskoj dodijeljen za sudjelovanje na Russian Wine Fairu.

Ružička ističe kako je Rusija s više od 140 milijuna stanovnika zemlja u kojoj se trend pijenja vina tek počinje razvijati. Imajući u vidu uniju zemalja Kazahstana, Bjelorusije, Rusije i drugih, riječ je o potencijalno ogromnom tržištu.

“Naša želja je da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja vrhunskih vina i da bude jedna od onih koja će sudjelovati u razvijanju trenda pijenja vina u Rusiji. Ovaj sajam je ujedno i pokušaj da se sve većem broju ruskih turista koji dolaze u Hrvatsku i upoznaju naša vrhunska vina omogući da ih konzumiraju i nabave na svom domicilnom tržištu”, zaključio je Ružička.

Na površini od 100 četvornih metara u centralnom dijelu 1. paviljona svoja vina predstavljaju izlagači iz čitave hrvatske.

Izlagači iz Slavonije su: Bodren, Lagradi, Udruga Moslavačka vinska cesta (Vinarija Mikša, Vinarija Trdenić, Vinarija Marinčić, Vinarija Jaram, Vinarija Miklaužić i Vinarija Kašner), Obrt Bartolović, Vinarija Zdjelarević, Galić, Krauthaker vinogradarstvo i podrumarstvo, Feravino, Kutjevo, Vina Kalazić-Kronos i Agrokor vina.

Izlagači iz Istre i Dalmacije su: Kabola, Poljoprivredno trgovački obrt Matić, Kozlović vina, Roxanich, P.Z. Vrbnik, Obrt Kunjas, Dalmacijavino, Enjingi vinarstvo i vinogradarstvo, Vinarija Antunović, Vina Jakob, Skaramuča vina, Zlatan otok, Korta Katarina, Saints Hills i Badel 1862.

Na hrvatskom štandu je otvoren i Croatia Gourmet Festival namijenjen promociji hrvatske hrane i vina. Tom prilikom su naši najvrsniji kuhari Branko Ognjenović, Deniz Zembo i Biljana Milina pripremali slijedove hrvatskih specijaliteta i predstavljali ih u kombinaciji s najboljim hrvatskim vinima.

U sklopu Croatia Gourmet Festivala održao se i Master class: Wines of the Adriatic – Croatia, na kojemu je svjetski priznati specijalist za vina Darrel Joseph predstavio uzvanicima vrhunska hrvatska vina.

Međunarodni sajam vina i pića u Moskvi jedno je od najvećih sajamskih događaja u Rusiji, a ujedno i jedini sajam u toj zemlji specijaliziran za vina i alkoholna pića.

Ovaj sajam povezuje proizvođače i distributere alkoholnih i bezalkoholnih pića u Rusiji, CIS-u, istočnoj i zapadnoj Europi s potencijalnim klijentima iz svih krajeva svijeta, te je stoga velika prilika i odskočna daska za inozemne vinare koji se žele probiti na rusko tržište vina.

Posebna pažnja na sajmu posvećuje se za face-to-face kontaktu s ruskim uvoznicima, predstavnicima lanaca trgovina, sommelierima i utjecajnim poslovnim ljudima.

Prošle godine je robna razmjena Hrvatske i Rusije iznosila oko 2 milijarde američki h dolara, od čega je hrvatski izvoz porastao u odnosu na prethodnu godinu na 230,5 milijuna dolara, dok je uvoz iz Rusije iznosio oko 1,8 milijardi dolara.

Hrvatska do ove godine nije izvozila zamjetne količine vina na rusko tržište, a u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarila izvozni rezultat od približno 600 tisuća dolara, navode iz HGK.