Konačni podaci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su realan pad prometa od trgovine na malo od 5,7% godišnje te pad od 1,5% godišnje u nominalnom izrazu.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a¸ jedino je trgovina na malo motornim vozilima i mazivima zabilježila realan rast i to od 17,1% godišnje. No u nominalnom izrazu ova kategorija bilježi blagi pad od 0,9% godišnje, pišu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Konačno priopćenje prometa od trgovine na malo potvrđuje očekivani pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize. To potvrđuje i pad prodaje motornih vozila od 25,9% godišnje u nominalnom izrazu (podjela djelatnosti po trgovačkim strukturama).

S druge strane, evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40%). Tako prema nominalnim indeksima promet od trgovine na malo u ovoj kategoriji proizvoda bilježi rast od 4,3% godišnje.

“Ni u posljednja dva mjeseca ove godine ne očekujemo da će podaci pokazati naznake oporavka trgovine na malo s obzirom na intenziviranje rasta broja nezaposlenih. Tako na razini cijele godine očekujemo realni pad trgovine na malo od oko 3,6 posto. Rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka ključni su čimbenici oporavka trgovine na malo. S obzirom na predviđene blage stope rasta gospodarstva, oporavak u trgovini na malo, pozitivne stope rasta i povratak na razine iz pretkriznih godina ne očekujemo niti u sljedećoj godini”, navode analitičari RBA.