Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javnu raspravu Program potpore za proizvođače jabuka za ovu godinu, za čiju je provedbu osigurano 20 milijuna kuna iz državnog proračuna. Cilj potpore je provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.

Javna rasprava traje do 27. srpnja.

“Dvije godine zaredom našim je proizvođačima jabuka mraz napravio velike štete u voćnjacima, a prošle godine smo imali ogroman urod jabuka koje su zbog velike ponude postigle nisku cijenu, dok su skladišni kapaciteti koji bi omogućili bolju tržišnu poziciju skromni i ne zadovoljavaju potrebe. Novom infrastrukturom za skladištenje jabuka to ćemo promijeniti, ali bez ove intervencije države teško da bi proizvođači jabuka uspješno dočekali dovršetak njene izgradnje. Zato smo osmislili program vrijedan 20 milijuna kuna kojim proizvođačima jabuka pomažemo u borbi protiv štetnika i nepovoljnih vremenskih prilika“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz Ministarstva napominju da je proizvodnja jabuka godinama u problemima koji su kulminirali 2018. godine.

“Kako proizvodnja jabuka predstavlja najvažniji segment voćarske proizvodnje i spada u rizični sektor koji je jako osjetljiv na promjene bilo tržišne, bilo klimatske, nužno je potporom pomoći proizvođačima”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Iznose i podatke da je ukupna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj u 2018. iznosila 93.467 tona, dok su postojeći rashladni kapaciteti za čuvanje voća, a posebice jabuke nedostatni i iznose oko 53.000 tona.

Voćari su se nakon dvije uzastopne godine obilježene mrazom, u 2018. našli pred velikim problemom s jedne strane s hiperprodukcijom jabuke, a s druge strane s nedovoljnim kapacitetom rashladno-skladišnih prostora.

“Niske otkupne cijene jabuka u trenutku berbe, nedostatak radne snage te nedostatni kapaciteti za skladištenje uzrokovale su da je veliki broj jabuka ostao neubran te da je veliki broj otpalih plodova na tlu ostao nezbrinut, što predstavlja potencijalni rizik u razvoju i širenju štetnih organizama. Sakupljanje i uklanjanje takvih plodova jabuka predstavlja značajan dodatni trošak za proizvođače”, ističe se.

Također se navodi kako se održavanje voćnjaka u gotovo svim intenzivnim nasadima mora provoditi sustavno što uzrokuje velika ulaganja.

Među poteškoćama koje su prošlih godina najizraženije ističu se klimatski ekstremi i njihove posljedice na biljnu proizvodnju, pri čemu nepovoljni klimatski uvjeti prate i ovu godinu.

Iz Ministarstva tako navode da su nepovoljne vremenske prilike obilježile čitav mjesec svibanj koji je prema Državnom hidrometerološkom zavodu (DHMZ) bio najhladniji svibanj zadnjih 30 godina i treći najhladniji zadnjih 70 godina. Osim toga, tijekom svibnja pala je znatna količina oborina na području cijele Hrvatske.

Sve to, kako se navodi, rezultiralo je povećanom uporabom sredstava za zaštitu bilja, a time i većim troškovima zaštite.

Među ostalim negativnim trendovima u proizvodnji jabuka navedene su “niske otkupne cijene, sve izraženiji nedostatak radne snage, povećanje troškova proizvodnje te pad dohodovnosti u voćarstvu i poljoprivredi općenito”. (Hina)