Zadnji dan za podnošenje ponuda za Mercator

U Sloveniji je danas praznik, tako da će banke, koje su na prodaju ponudile 36 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, zaprimljene ponude ponude razmatrati u utorak, a prodajni postupak bi trebao biti zaključen najkasnije u lipnju, piše slovenski list Dnevnik

Grupa banaka koja na prodaju ponudila ukupno 36 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercator još danas očekuje neobvezujeće ponude za dionice koje su donedavno pripadale mariborskom Infond Holdingu i koparskom Istrabenzu.

U Sloveniji je danas praznik, tako da će zaprimljene ponude razmatrati u utorak, a prodajni postupak bi trebao biti zaključen najkasnije u lipnju.

“Ponude će stići u zadnji čas, nitko ih ne neće slati ranije“, odgovorio je na pitanje kakav je interes za kupnju dionica Mercatora Uroš Marter, direktor tvrtke Arkas, koja u ime Banke Koper, Unicredita, Gorenjske banke, Nove Kreditne banke Maribor, Abanke i Hypo banke posreduje pri prodaji 21 posto dionica, navodi slovenski list Dnevnik.

Preostalih 15 posto dionica ponuđenih na prodaju u vlasništvu su Nove ljubljanske banke i Banke Celje, koje formalno nisu dio konzorcija, ali koordinariju prodajne aktivnosti s Arkasom.

Marter je ranije rekao da je zanimanje za dionice Mercatora poprilično. Čini se da je riječ prije svega o investicijskim fondovima i trgovačkim kompanijama koje posluju u regiji jugoistočne Europe, piše Dnevnik te navodi da je za kupnju zainteresirana i Kapitalska družba, koja je bila vlasnica Mercatora, a u rujnu 2005. prodala je svoj 15,34-posotoni udjel Istrabenzu.

Mogući kupci s predstavnicima kompanije sastali su se 21. siječnja. Na sastanku ih je sudjelovalo 19, a uprava Mercatora upoznala ih je s bitnim informacijama o poslovanju, strategijom i tržišnim položajem grupe Mercator. Potencijalni kupci razgledali su tom prilikom i Mercatorove trgovine.

Većina banaka koje su odlučile prodati vlasničke udjele u Mercatoru preuzele su te dionice kao jamstvo za kredite koje mariborsko investicijsko društvo Infond Holding više nije moglo otplaćivati. (Bankamagazin)