Na jezeru Bundek posađene su danas sadnice koje će u budućnosti biti dio prvog japanskog vrta u Zagrebu. Nastavak je to projekta koji je prije dvije godine započeo Japan Tobacco International (JTI) sadnjom 20 japanskih Sakura trešanja kojima je obilježena dvadesetogodišnjica uspostave diplomatskih odnosa između dviju prijateljskih država.

JTI je nastavio saditi trešnje za svaku novu godinu diplomatskih odnosa pa je tako danas direktor tvrtke Siniša Trbojević posadio već 22. sadnicu. Tom prilikom Trbojević je istaknuo kako je ponosan što su i drugi partneri prepoznali ideju te što se inicijalni projekt parka trešanja širi u Japanski vrt.

“JTI će i dalje svake godine saditi po jednu trešnju kao simbol neprekidnog prijateljstva dvaju naroda. Trešnje su već ovo proljeće svojim prepoznatljivim cvatom oduševile Zagrepčane, a siguran sam kako će nakon završetka projekta japanski vrt postati nova atrakcija koja će privlačiti i brojne turiste na Bundek”, istaknuo je Trbojević.

Ove godine u projekt se uključila Toyota, japanska tvrtka koja je globalni lider u proizvodnji automobila hibridne tehnologije, čiji je direktor za Hrvatsku Krešimir Bago svečano zasadio stabla japanskog crvenog javora.

“Simboličnom sadnjom šest stabala crvenog japanskog javora, prenosimo poruku o šest milijuna zadovoljnih vlasnika Toyota hibrida u svijetu. Iskustvo vožnje hibrida je jedinstveno i opuštajuće, a takvo okruženje biti će i Japanski vrt na zagrebačkom Bundeku. Nadam se da će ga brojni Zagrepčani posjetiti i u njemu uživati”, rekao je Bago.

Sadnice je svečano posadio i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, koji je naglasio kako je ovo primjer uspješne suradnje javnog i privatnog sektora.

“Grad uvijek stoji na raspolaganju svim tvrtkama koje žele ulagati, a osobito kad se radi o ovakvim projektima koji poboljšavaju kvalitetu života naših sugrađana. Drago mi je što će se Zagreb pridružiti brojnim europskim gradovima koji imaju japanske vrtove koji su javno dostupni i otvoreni za sve posjetitelje”, kazao je gradonačelnik Bandić.

Keiji Ide, veleposlanik Japana u Hrvatskoj, izjavio je kako je ponosan što su upravo japanske tvrtke inicirale projekt vrta.

“Sve je veći broj japanskih poduzetnika koji se raspituju o mogućim ulaganjima u Hrvatsku, kao i turista koji posjećuju vašu zemlju. Nadam se kako će i ovaj vrt pomoći u razmjeni kulture i iskustava između dvaju prijateljskih naroda”, dodao je veleposlanik Ide.

Projekt japanskog vrta na zagrebačkom Bundeku koordinira Hrvatsko-japansko kulturno i gospodarsko društvo, čiji je predsjednik Ivan Slade Šilović pozvao i ostale tvrtke s japanskim predznakom koje posluju u Hrvatskoj da se uključe u projekt te na taj način pomognu dovršiti prvi japanski vrt u Zagrebu.