Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u travnju ove godine bile 0,1 posto niže nego u ožujku, dok su na godišnjoj razini, prema travnju prošle godine, bile niže za 3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene u četvrtom ovogodišnjem mjesecu na mjesečnoj razini ostale na istoj razini, a na godišnjoj razini su smanjene za 2,2 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u travnju u odnosu na prethodni mjesec bile niže za 0,1 posto, dok su prema travnju lani smanjene za 3 posto.

I cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima u travnju su na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto, a u odnosu na travanj 2013. godine za 3 posto.

Promatrano prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u travnju su u odnosu na ožujak proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji pale za 0,2 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene istodobno smanjene za 1,3 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostale nepromijenjene, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 11,3 posto.

Na godišnjoj razini pak, u travnju ove godine prema istom mjesecu lani, najizrazitiji pad proizvođačkih cijena statistika bilježi u rudarstvu i vađenju, za 11,8 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 4,4 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,6 posto.

Istodobno je rast proizvođačkih cijena, za 11,6 posto, zabilježen u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. (Lider / Hina)