SELECTIO, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za savjetovanje u ljudskim resursima, proglasila je listu TOP poslodavaca u 2018. godini. Prilikom neovisne sveobuhvatne analize sustava upravljanja zaposlenicima za stjecanje prestižnog Certifikata Poslodavac Partner, stručnjaci u upravljanju ljudskim potencijalima najbolje su ocijenili sljedeće tvrtke:

• Zagrebačka pivovara
• Erste&Steiermärkische Bank
• Pliva Hrvatska
• Sandoz
• Coca-Cola HBC Hrvatska
• Hrvatski Telekom

Zagrebačka pivovara najbolji je Poslodavac Partner u 2018., s ostvarenih impresivnih 99% ukupno mogućih bodova u postupku certificiranja, Erste&Steiermärkische Bank nalazi se na drugom mjestu među ponosnim dobitnicima, treće mjesto dijele Pliva Hrvatska i Sandoz, dok se na petom mjestu nalaze Coca-Cola HBC Hrvatska i Hrvatski Telekom.

Projekt Poslodavac Partner pokrenut je 2005. godine s misijom promoviranja kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima te je do sada u njemu sudjelovalo više od 95 organizacija. Certifikat Poslodavac Partner je priznanje koje se dodjeljuje organizacijama na temelju ocjene razvijenosti praksi upravljanja zaposlenicima u pet glavnih područja: Strategiji, Regrutiranju i selekciji, Upravljanju učinkom, Usavršavanju i razvoju te Odnosu prema zaposlenicima. HR procese ocjenjuje neovisan tročlani tim sastavljen od vodećih stručnjaka u ljudskim resursima.

Kako bi zadovoljila standarde Certifikata, kompanija mora ostvariti najmanje 75% ukupnih mogućih bodova i barem 70% bodova u svakom od pet područja.

Lista Top Poslodavaca Partnera objavljuje se od 2008. godine i predstavlja organizacije s najvećim brojem ukupno ostvarenih bodova. One strateški upravljaju zaposlenicima, imaju transparentan proces zapošljavanja, mjere radni učinak zaposlenika i nagrađuju ostvarenje rezultata, ulažu u razvoj zaposlenika, potiču dvosmjernu komunikaciju sa zaposlenicima kroz različite kanale te posebnu pozornost posvećuju brizi za zaposlenike i razvijanju različitih programa za pospješivanje njihovog zdravlja, prevenciju stresa i bolje balansiranje privatnog i poslovnog života.

ZAGREBAČKA PIVOVARA
“Iznimno sam sretna što smo upravo mi prepoznati kao Poslodavac Partner s najboljim praksama u upravljanju ljudskim potencijalima u 2018. godini. Kao najveće postignuće u protekloj godini izdvojila bih svakako naš rezultat u Towers Watson globalnom istraživanju angažiranosti zaposlenika u kojemu je sudjelovalo 91% naših zaposlenika i koje je pokazalo da je čak 93% njih iznimno visoko angažirano.

To je rezultat dugogodišnjeg kontinuiranog rada i stalnog nastojanja da našu organizaciju učinimo još boljim i poticajnijim mjestom za rad. Dodatno, od postignuća u 2017. godini, izdvojila bih svakako našu inicijativu privlačenja i zapošljavanja sezonskih radnika.

Naime, kao odgovor ne samo na problem naše kompanije u privlačenju sezonske radne snage tijekom ljeta, već i na nacionalni problem deficita specifičnih profila sezonskih radnika, prvi smo poslodavac u Hrvatskoj koji je pokrenuo vlastite Sajmove sezonskih poslova i kampanje u lokalnim zajednicama gdje smo imali najveći problem s pronalaskom odgovarajuće radne snage i s takvom ciljanom akcijom smo osigurali spremnu radnu snagu.

Dodatno, u 2017. godini obogatili smo našu internu akademiju znanja s modulima koji su fokusirani na digitalna rješenja za potrošače, kao i općenito digitalna rješenja u poslovanju. Konačno, istaknula bih implementiranje nove Politike radnog vremena s kojom smo našim zaposlenicima omogućili bolje balansiranje privatnog života i poslovnih obaveza. Veselimo se novim izazovima i vjerujem da ćemo i dalje od strane naših zaposlenika biti prepoznati kao poslodavac prvog izbora”, izjavila je Jadranka Sakoman, Direktorica ljudskih resursa Zagrebačke pivovare.

ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK
“Lijepo je opet biti u društvu organizacija koje cijenimo u smislu HR praksi i odnosa prema zaposlenicima. Za nas sudjelovanje u procesu certificiranja predstavlja objektivni pogled na Erste i reviziju naših procesa te nam daje mogućnost kvalitetne usporedbe. Iako ova nagrada predstavlja svojevrsnu potvrdu našeg truda i rada, imamo još jako puno tema na kojima smo tek započeli raditi i s kojima trebamo nastaviti.

Kao HR funkcija želimo osigurati i podržati nove načine rada, agilnost organizacije i spremnost na promjene kod svakog od nas. U narednom razdoblju još ćemo više morati učiti o našem poslovnom modelu i našim klijentima. U konačnici, cilj nam je da se svaki zaposlenik Erste grupe osjeća dijelom tima koji radi smislen i dobar posao za klijenta, a da u isto vrijeme brinemo o zaposlenicima kao pojedincima koji imaju svoje individualne karijerne i životne potrebe i planove”, istaknula je Maja Crnjak, Direktorica Sektora ljudskih potencijala Erste banke.

SANDOZ
“Ovo priznanje nam je od velike važnosti jer potvrđuje da smo na pravom putu. Glavni cilj nam je pobrinuti se da svi naši zaposlenici imaju najbolje moguće uvjete rada, radnu atmosferu i poticajno okruženje.

Vodeći smo po izdvajanjima u obrazovanje po zaposlenom. Talentima omogućujemo pohađanje i poslijediplomskih studija, a takva ulaganja čine nas još uspješnijom kompanijom.Kako je naša misija poboljšanje kvalitete života ljudi, usmjereni smo na poboljšanje kvalitete života naših zaposlenika.

Kompanija smo koja brine o zdravlju svojih zaposlenika tradicionalno provodeći inicijative u sklopu kojih, osim promicanja zdravog načina života, organiziramo i različita aktivna druženja uz bicikliranje, sudjelovanja na B2B utrkama te financiramo zdrave obroke. Početkom godine uveli smo projekt fleksibilnih radnih aranžmana čime smo, osim nastojanja da poboljšamo ravnotežu privatnog i poslovnog života zaposlenika, osnažili i međusobno povjerenje”, izjavila je Ivana Grgić, HR specijalist u Sandozu.

PLIVA HRVATSKA
“PLIVA je već dugi niz godina kroz mnoge svoje aktivnosti usmjerena na dobrobit i zadovoljstvo svojih zaposlenika, a unaprjeđenje zdravlja i radnog okruženja jedna je od ključnih misija naše kompanije. Važno nam je raditi na omogućavanju fleksibilnosti i benefita koji odgovaraju potrebama zaposlenika, te smo u 2017. pokrenuli i novi benefit portal. Riječ je o jedinstvenoj i interaktivnoj platformi pokrenutoj s ciljem osvještavanja zaposlenih, ali i sistematizacije te lakšeg upravljanja sustavom benefita”, izjavila je Blagica Petrovac Šikić, Viša direktorica Ljudskih potencijala za PLIVA HRVATSKA.

HRVATSKI TELEKOM
“Za Hrvatski Telekom i mene osobno sudjelovanje u projektu Poslodavac Partner ima zaista veliko značenje. To je jedinstvena prilika dodatno potvrditi visoke standarde koje imamo u praksi upravljanja ljudskim potencijalima. Hrvatski Telekom je predvodnik digitalizacije hrvatskog gospodarstva i time utječe na razvoj društva u cjelini.

To je velika čast, ali i odgovornost. Samo kompetentni zaposlenici koji rade sa srcem mogu taj posao obaviti po najvišim standardima i ostvariti odlične rezultate, a na kompaniji je da stvori takve uvjete rada u kojima zaposlenici profesionalno i osobno rastu kako bi ostvarili svoj puni potencijal i pritom se dobro osjećali u svom radnom okruženju”, istaknula je Marija Felkel, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma.

COCA-COLA HBC HRVATSKA
“Raduje nas i iznimno smo počašćeni što smo i ove godine uvršteni među pet vrhunskih Poslodavaca Partnera. U Coca-Coli HBC Hrvatska ljudi su najvrjedniji potencijal, a naš je poslovni uspjeh izravna posljedica njihove stručnosti, uključenosti i predanosti.

Briga o našim zaposlenicima, prepoznavanje njihovih potencijala, stalno ulaganje u razvoj i adekvatno nagrađivanje važan su dio naše poslovne strategije, a otvorena dvosmjerna komunikacija i uključenost zaposlenika u žarištu su interesa radi osiguranja najboljih uvjeta za profesionalni rast i razvoj”, izjavila je Nela Bučević, Direktorica Odjela za ljudske potencijale za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju Coca-Cole.