Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, pod motom “Upoznajte pametnu i kreativnu Hrvatsku”, dodijelila je još tri milijuna kuna za projekte koji će pridonijeti boljoj budućnosti Hrvatske s područja Znanje i otkrića, Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, a izvrsnim učenicima i studentima te polaznicima poslijediplomskih i doktorskih studija dodijeljene su stipendije, priopćeno je iz Adris grupe.

Do sada je kroz sedam donacijskih ciklusa Zaklada ukupno dodijelila više od 26 milijuna kuna.

Svečana dodjela sredstava Zaklade Adris održana je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a svečanosti su nazočili i brojni uglednici koji su podržali djelovanje Zaklade. Među njima je bio i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je u svome obraćanju istaknuo: “Hrvatska se trenutno nalazi u situaciji u kojoj obnova društva i društvenih vrijednosti neće biti moguća bez pameti, kreativnosti i rada. Jedino društvo koje ulaže u mlade, pametne, kreativne i obrazovane ljude ima perspektivu. Zato je veoma važno prepoznati potencijale te ih kvalitetno usmjeriti i pružiti im priliku”.

Zvonimir Mareković, predsjednik Zaklade Adris, podsjetio je na doprinose Zaklade hrvatskome društvu u proteklih šest godina te se osvrnuo na važnost Zaklade kao inicijatora i predvodnika hrvatske korporativne filantropije. “Sve naše stipendije i donacije donose ozbiljnost i odgovornosti koje vi prihvaćate za boljitak svih i uspješniju Hrvatsku. Obrazovanje, izvrsnost i izvornost te kultura rada put su znanosti i vizijama za razvijenije i bogatije društvo. Prihvaćene ideje i zamisli postignuća su domaće pameti u istraživanju prirodnih i društvenih znanosti”, naglasio je prof.dr.sc. Zvonimir Mareković.

Predsjednik Uprave Adris grupe d.d. i ujedno Zakladnik, Ante Vlahović, poručio je: “Mi u Adrisu sretni smo što nam rezultati omogućuju stvaranje sretnijih naraštaja hrvatskih ljudi. Biti uz pametnu, mladu i kreativnu Hrvatsku naša je obaveza danas.”

Za sredstva Zaklade Adris ove godine je bilo prijavljeno čak 740 projekata, 56 više nego prošle godine. A na prijedlog Zakladnih vijeća, Zakladna je uprava s 920.000 kuna odlučila podržati osam projekata iz programa Znanje i otkrića, četiri projekta iz područja Stvaralaštvo za koje je odobreno 154.000 kuna te četiri projekta iz područja Ekologija kojima je dodijeljeno 275.000 kuna. Iz područja Baština Zaklada je podržala pet projekata s ukupnim iznosom od 250.000 kuna, dok je za 10 donacija iz programa Dobrota namijenjeno 403.000 kuna.

U programu stipendiranja Zaklada Adris je za 18 stipendija izdvojila ukupno 410.000 kuna te će i ove godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate, za što će se izdvojiti još 361.800 kn.

Među projektima koji su podržani u ovom natječajnom ciklusu značajna su sredstva izdvojena za projekt Komparativno histološko/MRI istraživanje u cilju poboljšanja dijagnostike perinatalnih oštećenja ljudskog mozga Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te za multidisciplinarni projekt Multimodalna elicitacija, estimacija i regulacija emocija u terapiji PTSP-a Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Podršku Zaklade iz područja Ekologija dobio je i projekt Genetska identifikacija i kolekcioniranje hrvatskih autohtonih genotipova masline u nacionalnu kolekciju udomaćenih sorata maslina u Vodnjanu Agronomskog fakulteta te projekt Specifikacija plodova lovranskog maruna Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zahvaljujući ovogodišnjoj donaciji na području Baština još će jedno remek-djelo hrvatskoga slikarstva, slika Gabrijela Jurkića “Put u vječnost” iz 1918. godine, postati dio izložbe stalnog postava i fundusa Moderne galerije iz Zagreba, a riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti postavit će izložbu Oton Gliha, povodom stote godišnjice njegova rođenja. Iz područja Stvaralaštvo sredstva su, između ostalih, namijenjena i izdavanju monografije Branko Kincl, projektu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na svečanosti dodjele sredstava, Adris grupa je predstavila i monografiju “Zaklada Adris – doprinos hrvatskom društvu 2007. – 2012.”, koja donosi pregled svih projekata koje je Zaklada pomogla u proteklih šest godina te njihovih dosega i doprinosa hrvatskom društvu. Monografija je ujedno iznimno kreativno ostvarenje, u čijem središtu se nalazi simboličko jaje, koje predstavlja beskrajni potencijal života koji čeka da bude oslobođen, upravo kao i ideje dobitnika sredstava Zaklade Adris.

Zaklada Adris je, uključujući i ovaj donacijski ciklus, od 2007. do danas potpomogla 531 projekt. Ukupno 6,5 milijuna kuna dodijeljeno je za 58 projekata iz područja Znanje i otkrića, gotovo 5 milijuna kuna za brojne stipendije najboljim učenicima i studentima, više od 3 milijuna kuna za 56 projekta iz područja Stvaralaštvo te više od 5,5 milijuna kuna za 68 projekata koji se bave promicanjem očuvanja ekologije i baštine. Ukupne donacije iz područja Dobrota vrijedne su više od 5,5 milijuna kuna.