Zaklada Adris: S tri milijuna kuna zaključen deveti natječajni ciklus

Deveti put od svog osnutka, Zaklada Adris dodijelila je donacije vrijedne više od tri milijuna kuna. Uz potpore projektima iz programa Znanje i otkrića, te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, Zaklada Adris dodijelit će i stipendije izvrsnim učenicima srednjih škola, studentima preddiplomskog i diplomskog studija, te polaznicima poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja i poslijediplomskog doktorskog studija.

adrisPredsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević, na zajedničkoj je sjednici Zakladne uprave i Zakladnih vijeća, održanoj 19. rujna 2015. godine, izvijestio da je na ovogodišnji natječaj pristiglo ukupno 736 prijava. Za program Znanje i otkrića prijavljeno je 331 projekata, od čega se 142 odnosi na prijave učenika i studenata za dodjelu stipendija.

Za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota zaprimljeno je ukupno 405 prijava.

Na prijedlog Zakladnih vijeća, Zakladna je uprava odlučila podržati 18 projekata iz programa Znanje i otkrića i dodijeliti 1.246.000,00 kn. Za sedam projekata iz područja Stvaralaštvo odobreno je 290.000,00 kuna, a za pet projekata iz područja Ekologija 145.000,00 kuna. Iz područja Baština Zaklada će podržati pet projekata vrijednih 280.000,00 kuna, dok je za 16 donacija iz programa Dobrota namijenjeno 376.000,00 kuna.

U programu stipendiranja Zaklada Adris će u devetom donacijskom ciklusu za 11 stipendija izdvojiti ukupno 280.000,00 kuna. Uz to, Zaklada će i ove godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate, za što će izdvojiti ukupno 265.000,00 kn.

Zaklada je Adris Odlukom Zakladne Uprave na račun Hrvatskog Caritasa uplatila donaciju u vrijednosti od 100.000,00 kuna u svrhu izravne pomoći u rješavanju izbjegličke krize na teritoriju Republike Hrvatske.

Odlukom Zakladne Uprave u području Znanje i otkrića, znatna sredstva će primjerice biti osigurana za realizaciju projekta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom Sekvenciranje nanoporama u istraživanju porijekla višestaničnosti kao i projekta Genomski testovi za neurorazvojne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odjela za funkcionalnu genomiku, Centar za translacijska i klinička istraživanja. Donacijom Zaklade, Institut Ruđer Bošković realizirat će  projekt     Utjecaj epigenetičkih promjena izazvanih faktorima iz okoliša na metabolizam a Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu važan projekt Demografska infrastruktura za bolje procjene i politike.

Dječja bolnica Srebrnjak donacijom Zaklade Adris provest će projekt Translacijski pristup optimizaciji terapije u djece s astmom (akronim OPAT-TA). Zaklada Adris financijski će poduprijeti i projekt Ekonomskog instituta iz Zagreba, pod nazivom  Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj, kao i projekt Demografska infrastruktura za bolje procjene i politike, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te brojne druge vrijedne projekte koji promiču znanje, izvrsnost i inovativnost u hrvatskom društvu.

U području Stvaralaštva uz ostale, Zaklada će financirati realizaciju projekta pod nazivom Umjetnička baština Istre, Javne ustanove Galerije Klovićevi Dvori kao i projekt Matice hrvatske pod nazivom Komunikološka škola MH 2015: Medijskim odgojem do medijske pismenosti. Donacijom Zaklade Adris bit će realiziran i projekt  Rekonstrukcije, konzervacije, sanacije i zaštite sjeverne koritne mletačke utvrde Kaštel u Puli (Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli).

Crveni nosovi klaunovidoktori, Udruga za podršku ljudima koji su bolesni i pate, pomoću humora i životne radosti uz pomoć donacije Zaklade realizirat će projekt Cirkus pacijentus – radionica cirkuskih vještina za djecu na dugotrajnom liječenju u bolnici te poduprijeti brojne druge humane projekte i potrebite pojedince iz područja Dobrota.

Ukupno, u devetom natječajnom ciklusu, Zaklada Adris dodijelit će 3.056.000,00 kuna. Potpuni popis dobitnika sredstava na osmom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će objavljen u ponedjeljak 28. rujna u dnevnom tisku i na web stranici www.adris.hr
Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris.

Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila više od 32 milijuna kuna. Odnosno, 9,3 milijuna kuna za 94 projekata iz programa Znanje i otkrića; 6,2 milijuna kuna dodijeljeno je za stipendije najboljim učenicima i studentima; više 3,7 milijuna kuna za 69 projekta iz područja Stvaralaštvo; 6,6 milijuna kuna za 92 projekata koji se bave promicanjem i očuvanjem ekologije i baštine. Donacije iz područja Dobrota bile su vrijedne 6,4 milijuna kuna. Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

Prethodni članakŠećer bi mogao poskupjeti zbog graničnog spora
Sljedeći članakZagrebačka pivovara otvorila vrata svojim susjedima