Šećer bi mogao poskupjeti zbog graničnog spora

razni-secerZbog zatvorenih granica sa Srbijom goleme štete trpi i Tvornica šećera Osijek. Prema riječima Damira Rogulje, predsjednika Uprave Tvornice šećera Osijek, u Vojvodini, samo 50 kilometara od Osijeka, na površinama tvrtke PP Ratkovo koja je, kao i osječka šećerana, dio sustava Žito Grupe, ostalo je za vaditi šećerne repe na 500 hektara.

Ta je šećerna repa namijenjena preradi u osječkoj šećerani i za domaće tržište, odnosno tržište EU-a. Prema procjenama, ako se uzme da je prosječan prinos 75 tona po hektaru, na vojvođanskim poljima ostalo je oko 400.000 tona šećerne repe namijenjene preradi u osječkoj šećerani. Budući da su u tijeku optimalni rokovi za vađenje šećerne repe, ona se mora izvaditi i prodati u Srbiji. Iako repa neće propasti i ima kupca, osječka šećerana trpi goleme štete.

Kako ističe Rogulja, šećer će zbog toga vjerojatno biti skuplji za između 20 i 30 eura po toni. Jedan dio šećerne repe s polja PP-a Ratkovo je izvađen i prodan jednoj srbijanskoj šećerani.

“Budući da osječka šećerana trpi velike štete, apeliramo da nam se omogući provoz repe na graničnom prijelazu Erdut – Bogojevo kao što je to učinjeno na Bajakovu za provoz kvarljive robe i to odmah, jer optimalni rokovi za vađenje šećerne repe istječu”, kaže Rogulja te navodi i kako im veliki problem predstavlja i to što prazni kamioni koji su trebali iz Bugarske doći u Osijek po šećer koji su prodali već dva dana stoje na Bajakovu.

Veliku je štetu osječka šećerana zbog, za šećernu repu zatvorenih granica sa Srbijom, pretrpjela i 2012. godine. kada je tadašnji ministar poljoprivrede zabranio izvoz šećerne repe iz Srbije. (glas-slavonije.hr)

Prethodni članakCoca-Cola HBC nositelj prestižnoga certifikata za izvrsnost
Sljedeći članakZaklada Adris: S tri milijuna kuna zaključen deveti natječajni ciklus