VijestiZemljaZaklada Adris: Svečanom dodjelom zaključen šesti donacijski ciklus

Zaklada Adris: Svečanom dodjelom zaključen šesti donacijski ciklus

dobitnici-sredstava-sestog-natjecajnog-ciklusa-zaklade-adrisZa financiranje Zaklade Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini, a do sada je dodijeljeno gotovo 24 milijuna kuna. Ove je godine za 26 projekata, 10 donacija i 23 stipendije Zaklada izdvojila više od tri milijuna kuna

Svečanošću dodjele sredstava zaključen je šesti donacijski ciklus Zaklade Adris u okviru kojeg je dodijeljeno više od tri milijuna kuna za 36 projekata iz područja “Znanje i otkrića” te “Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota”, izvijestili su iz Adris grupe.

Donacije su uručene u nazočnosti članova Zakladne uprave i Zakladnih vijeća na čelu s predsjednikom Zakladne uprave, prof.dr.sc. Zvonimirom Marekovićem, te članova Uprave Adris grupe, predvođenim predsjednikom mr.sc. Antom Vlahovićem.

Zaklada je dodijelila i 23 stipendije izvrsnim učenicima srednjih škola, studentima preddiplomskog i diplomskog studija, te polaznicima poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja, kao i poslijediplomskog doktorskog studija.

Na natječaj, rasipan u travnju ove godine, pristigle su čak 684 prijave. Ukupno 1.081.370,58 kuna dodijeljeno je za pet projekata iz programa “Znanje i otkrića”, a 265.967,60 kuna za osam projekata iz područja “Stvaralaštvo”.

Šest projekata iz područja “Ekologija” podržano je s 349.500,00 kuna, dok je za sedam projekata iz područja “Baština” izdvojeno 425.660,00 kuna. Za deset donacija iz programa “Dobrota” dodijeljeno je 339.700,00 kuna.

Za dvadeset i troje ovogodišnjih stipendista Zaklada Adris je izdvojila ukupno 560.000,00 kuna. Uz to, Zaklada će i ove godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate, za što će izdvojiti ukupno 196.800,00 kuna.

Nastavlja se i potpora humanitarnom projektu “Korak u život”, kroz koji Zaklada stipendira studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Već četvrtu godinu zaredom, u okviru humanitarnog projekta “Zaklada Adris daruje Vam Svjetlost”, bit će omogućeno i besplatno liječenje očiju određenom broju osoba, a operacije i liječenje osigurava Poliklinika “Svjetlost” iz Zagreba kao član podupiratelj Zaklade.

Predsjednik Zakladne uprave, prof.dr.sc. Zvonimir Mareković, je uz ostalo istaknuo kako se iz svih poruka iščitava “briga za budućnost ove zemlje koja uvelike ovisi o razini obrazovanja i znanosti u službi razvoja i napretka”, te se dramatično zapitao “kakva može biti budućnost zemlje i društva niske obrazovanosti?”.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Uprave Adris grupe, mr. Ante Vlahović, je rekao: “Othrvati se prosječnosti, socijalnom drijemežu i neznanju, te ustrajati na promicanju izvrsnosti, znanja i dobrote, posebno u vrijeme krize, najbolja je potvrda Adrisove odgovornosti za zajednicu kojoj pripadamo.”

Slijedeći vrijednosti na kojima počiva – izvrsnost, inovativnost, znanje, dobrota, pomaganje, odgovornost, tolerancija i otvorenost, Zaklada Adris je u ovom natječajnom ciklusu izdvojila znatna sredstva za podršku projektu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “Integracija Republike Hrvatske u Europsku mrežu za unaprjeđenje liječenja bolesti mozga tehnologijom matičnih stanica” te za projekt “Uvođenje imunohistokemijske analize i molekularne dijagnostike u Općoj bolnici Pula”. Podršku Zaklade dobio je i projekt Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba “Razvijanje DNA biljega za praćenje gospodarski značajnog školjkaša Ruditapes decussatus u Jadranu”.

Među projektima koje je Zaklada podržala u području “Stvaralaštvo” ističe se projekt Matice Hrvatske “Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj 2012./2013.”, SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” za nabavku narodnih nošnji, obuće i tradicijskih glazbala, kao i projekt Osnovne škole Donja Dubrava “Bake i djedovi na Fejsu – neformalno informatičko obrazovanje osoba treće životne dobi”.

U području “Baština”, među ostalim, sredstva su izdvojena za otkup slike Krste Hegedušića “Na Dravi”, kao i za projekt “Eko muzej Pustinja Blaca” Centra za kulturu Brač.

Na području “Ekologija” posebno se ističu projekti “Genska identifikacija hrvatskih autohtonih vrsta” Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i “Tajna starih sorata jabuke” Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Znatna sredstva osigurana su i u području “Dobrota”, gdje se ističu projekti Caritasa Varaždinske županije “Caritasova pučka kuhinja u Varaždinu” i Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar “Ljudi – koje nitko neće – opremanje prostora”.

Za financiranje Zaklade Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini, a Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, u posljednjih šest godina dodijelila gotovo 24 milijuna kuna.

Ukupno 6,2 milijuna kuna za 54 projekta iz područja “Znanje i otkrića”, 4,5 milijuna kuna dodijeljeno je najboljim učenicima i studentima, tri milijuna kuna za 52 projekta iz područja “Stvaralaštvo”, 5,2 milijuna kuna za 61 projekt koji se bavi promicanjem i očuvanjem ekologije i baštine te 4,8 milijuna kuna za donacije iz područja “Dobrota”.

Popis dosadašnjih primatelja potpore, zahvaljujući ovogodišnjim donacijama, postao je bogatiji za brojne znanstveno-edukacijske centre i sveučilišta, zavode i institute, ekološke udruge, kliničke bolničke centre, folklorna društva, direktne pomoći najpotrebitijima u našem društvu i mnoge druge, ističu iz Adris grupe.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...