Stotinu najbogatijih Hrvata prema listi hrvatskog izdanja časopisa Forbes ove godine ima 12,4 milijarde kuna bogatstva u dionicama kompanija, jedinog kriterija imućnosti koji se u Hrvatskoj može transparentno pratiti

Lani je prvih stotinu milijunaša imalo 13,5 milijardi kuna u dionicama, no hrvatski milijunaši nisu osiromašili, već je najbogatiji među njima Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, s burze povukao dionice Konzuma, piše Jutarnji list.

Prema danas objavljenom izdanju Forbesa, Ivica Todorić ima 3,3 milijarde kuna sagleda li se burzovna vrijednost Belja, Jamnice, Leda, PIK Vinkovaca, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka, kompanija iz sustava Agrokora u kojem je Todorić lani svoj udio povećao sa 75 na 98 posto.

Analitičar Forbesa procjenjuje da sam Konzum vrijedi 3,3 milijarde kuna, što Todorića s bogatstvom većim od milijardu dolara prvi put kvalificira za ulazak na globalnu listu milijardera američkog Forbesa.

Nakon Todorića na listi su kao i lani čileanska obitelj Lukšić koju u Hrvatskoj predstavlja Davor Lukšić, unuk pokojnog Andronica Lukšića. Emil Tedeschi, čvrsto kao i lani, drži treću poziciju na listi i posljednji je milijarder među bogatim Hrvatima.

Hrana, turizam, bankarstvo, duhan i šećer biznisi su kojima se bavi prvih deset najbogatijih Hrvata, među koje je, zahvaljujući tome što imaju mliječnu industriju Dukat, svrstana i francuska obitelj Bresnier, vlasnici Lactalis Grupe.

Njihov je biznis u Hrvatskoj izgubio na vrijednosti pa je danas vrijedan 843 milijuna kuna, dok su lani bili uzeli milijardu kuna u mliječnom biznisu, piše Jutarnji.

Adris Grupa i virovitička šećerana Viro kompanije su čija su se po dva dioničara plasirala među 10 najbogatijih. Ante Vlahović i Plinio Cuccurin, najveći dioničari Adris Grupe, ove su godine 5., tj. 8. na listi najbogatijih.

Među deset najbogatijih plasirao se i Veljko Župan, vlasnik Ugo Grupe koji je lani bio 11. na listi. (Jutarnji list)