Zaključen 16. donacijski ciklus Zaklade Adris

Odgovarajući na sve izraženiji problem klimatskih promjena i potrebe zaštite okoliša, Zaklada Adris će financirati primjerice istraživanje utjecaja mikroplastike, zaštite mora i zraka te razvoj inovativnih rješenja u zelenoj tranziciji

Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, zaključen je ovogodišnji, šesnaesti donacijski ciklus Zaklade Adris. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota od svog je osnutka donirala više od 52 milijuna kuna, a u ovom će natječajnom ciklusu izdvojiti više od dva milijuna kuna.

Na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević, zahvalio je članovima Zakladne uprave i vijeća na zahtjevnom i odgovornom poslu vrednovanja i odabira prijavljenih projekata te podsjetio kako je, uz izvrsnost, inovativnost, multidisciplinarnost, aktualnost i znanstveni doprinos kao ključne kriterije odabira projekata, veoma važna i njihova nacionalna geografska rasprostranjenost. “Zaklada Adris mora, ne urušavajući temeljne kriterije izvrsnosti, prepoznati vrijedne projekte i pojedince iz svih dijelova Hrvatske te na taj način potaknuti razvoj i onih dijelova Hrvatske koji često ostaju zanemareni.”

Uz to, rekao je Korlević, Zaklada Adris, posebno vrednuje one projekte koji donose inovativne metode, prije svega u medicini, koje dosad nisu postojale u Hrvatskoj te dodao kako je za razvoj hrvatske znanosti “odlučujuća potpora projektima čiji su nositelji znanstvenici – povratnici, koji su radili i učili na najprestižnijim svjetskim institucijama ali su odlučili karijeru i znanstveni rad nastaviti u Hrvatskoj”.

U skladu s navedenim te prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća odabrala vrijedne projekte i izvrsne stipendiste koje će financirati u ovom natječaju.

Zaklada će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja i novih metoda liječenja te druge važne znanstveno-istraživačke projekte. Dodijeljeno je i pet novih stipendija te omogućen nastavak stipendiranja stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate na prestižnim svjetskim i domaćim sveučilištima.

Zakladna je Uprava istaknula i potrebu odlučnijeg čuvanja nacionalnog identiteta i promocije hrvatske baštine i kulturnih vrijednosti, to više što nerijetko svjedočimo pokušajima njihova otuđivanja. Među odabranim projektima se tako, uz istaknute suvremene umjetnike, nalaze istraživanja i valorizacija opusa dosad neistraženih starih autora koji su već u svoje vrijeme bili u samom europskom vrhu.

Odgovarajući na sve izraženiji problem klimatskih promjena i potrebe zaštite okoliša, Zaklada Adris će financirati primjerice istraživanje utjecaja mikroplastike, zaštite mora i zraka te razvoj inovativnih rješenja u zelenoj tranziciji. Odabrano je i više projekata zaštite autohtonih biljnih i životinjskih vrsta te projekata koji će omogućiti educiranje ponajprije djece u području ekologije.

S osobitim senzibilitetom za položaj djece u hrvatskome društvu, Zaklada Adris je ove godine izabrala veći broj projekata usmjerenih prema terapiji djece s teškoćama, osiguranju smještaja na liječenju daleko od doma, pomoći djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. Donacije su dodijeljene i za pomoć djeci i odraslima žrtvama nasilja kao i izbjeglicama iz ratom pogođenih područja koji su smješteni u Hrvatskoj.

Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će dostupan na službenim internetskim stranicama Zaklade Adris.

Podsjetimo, Zaklada Adris je od osnutka 2007., uključujući i ovaj donacijski ciklus, dodijelila više od 52 milijuna kuna za vrijedne projekte i istaknute pojedince. Dodijeljeno je i više od 370 stipendija. I ovogodišnji je donacijski ciklus Zaklade Adris omogućen potporom dugogodišnjeg predsjednika Uprave i sadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Adris grupe mr. sc. Ante Vlahovića.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakOdrživost poslovanja na lokalnoj i globalnoj razini
Sljedeći članakAutomobilska industrija očekuje rast prodaje u 2023. godini