Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u petak da bi zakon o regulaciji rada nedjeljom mogao biti izglasan iduće godine.

Ćorić je kazao da Vlada nije odustala od ideje neradne nedjelje dodavši da je inicijativa za regulativnom rada nedjeljom nešto drugačija od one koja trenutno postoji. Pojasnio je da Vlada želi izbjeći eventualne probleme s ustavnošću.

“Nije ideja da idemo sa zakonom koji će trajati tri mjeseca i onda nakon tri mjeseca pred Ustavnim sudom, odnosno po ocjeni tog suda pasti. Ideja je da uzmemo u obzir sve ono što smo imali prilike čuti i vidjeti tijekom javne rasprave, sve prijedloge i komentare, pozitivne i negativne kritike na zakonski prijedlog”, rekao je Ćorić.

On je u svojoj inicijalnoj formi, naveo je, nešto drugačiji od prijedloga koji su prije postojali.

Upitan kad bi zakonski prijedlog mogao u proceduru, odgovorio je da nema nijednog razloga da se, uz neko kratko vrijeme prilagodbe, ako zakon bude izglasan u prvoj polovici sljedeće godine, ne bude i u implementaciji već sljedeće godine.

Nacrt prijedloga novog Zakona o trgovini, koji je predviđao da će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja u godini, prošao je javno savjetovanje još 1. kolovoza. No konačnog teksta novog izmijenjenog zakona još nema u Vladinoj proceduri, a ustavna stanka u radu Sabora, koji bi ga trebao izglasati, počinje 15. prosinca, što znači da se do daljnjega odgađa primjena zabrane rada trgovina nedjeljom.

Na e-savjetovanje stigle su 73 primjedbe na prijedlog Zakona.

Ustavni sud već je dvaput rušio zakone koji su definirali neradnu nedjelju u trgovini, 2004. i 2009. U obrazloženju odluke iz 2009. na zakonsko rješenje koje je bilo vrlo slično onome koje sada predlaže Vlada, a u kojem opet dopušta brojne iznimke za one koji mogu raditi nedjeljom – od benzinskih crpki, kioska, tržnica, prodaje putem automata, objekata u lukama i kolodvorima, OPG-ova, turističkih i kulturnih objekata, do trgovina u sklopu vjerskih objekata ili bolnica – Ustavni sud je zaključio da to nije u skladu s Ustavom i člankom 49. stavkom 2. kojim “država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu”. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!