U Njemačkoj je nedavno zatvoren prvi potpuno veganski lanac supermarketa, Veganz.

Lanac je 2011. godine otvorio Jan Bredak, bivši mesojed. On se preobratio u vegana poslije jednog putovanja na kojem je otkrio prednosti veganske ishrane. U 2016. godini otvorio je i devetu trgovinu u Njemačkoj u kojoj živi otprilike milijun vegana.

Međutim, početkom 2017. zatvorio je sve trgovine, pa i posljednju otvorenu. Zbog manjka interesa kupaca za veganske namirnice, Veganz je prijavio bankrot uz najavu zatvaranja svih trgovina u okviru spomenutog lanca.

Tim povodom, Jan Bredak, osnivač Veganza, za Lebensmittelzeitung izjavio je: “U Njemačkoj je sve veći broj prodavača veganskom hranom. To i jeste razlog za zatvaranje prodavnica. Model veganskog supermarketa je sam sebe prevario, upravo zbog rastuće ponude veganskih proizvoda. Problem je i što 80 posto kupaca u Veganzu nisu ni vegetarijanci ni vegani. Trebalo bi sve biti mnogo jednostavnije. Ljudi ne bi trebalo da sjeku nešto što je živo”, dodao je Jan Bredak.

Osim trgovina u Hamburgu i Essenu, Veganz ima i supermarkete u Beču i Pragu. U 2017. godini bilo je planirano i otvaranje Veganze u Portlandu, u Americi. Na pitanje, zašto baš u Portladnu, Bredak je jasno odgovorio:

“Rekli su nam da je to grad prijateljski raspoložen prema veganima u cijeloj Americi. Ali, od otvaranja predstavništva u Portlandu, očigledno nema ništa”, rekao je Bredak.

Globalna tendencija vegetarijanske i veganske ishrane nastavlja da raste i nerijetko se povezuje sa zdravom i uravnoteženom ishranom. Ipak, zdrava ishrana nije nužno i veganska ili vegetarijanska. (marketnetwork.rs)