Nizozemski izvoz poljoprivrednih proizvoda je prošle godine dostigao novi rekord od gotovo 94 milijarde eura.

To zemlji omogućava da zadrži poziciju drugog najvećeg izvoznika takvih proizvoda na svijetu nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Nizozemsko ministarstvo poljoprivrede je objavilo da je zemlja sa populacijom od tek 17 milijuna ljudi izvezla poljoprivredne proizvode u vrijednosti od oko 85 milijardi eura i gotovo devet milijardi eura “materijala, znanja i tehnologija” u tom sektoru, prenosi agencija France press.

Nizozemska je uspjela zadržati poziciju najvećeg europskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda, navodi se u priopćenju nizozemskog ureda za statistiku.

“Morali smo realizirati velika ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo izvukli maksimum profita od naše poljoprivrede,” izjavio je glasnogovornik ministarrstva poljoprivrede.

“Oznaka “Made in Holland” više nije samo sinonim za cvijeće i dobar sir,” izjavio je zamjenik ministra poljoprivrede Nizozemske.

Najviše se izvozi krumpir, voće, povrće, zatim stoka i meso, ali i cvijeće, mlječni proizvodi i jaja. Oko četvrtine ukupnog izvoza odlazi za Njemačku, a ostatak uglavnom za Belgiju, Britaniju i Francusku. (agrobiz.hr)