Start-up Uhura, koji razvija proizvod u području umjetne inteligencije za obradu ugovora i dokumenata, pobijedio je na finalnom izdanju regionalnog natjecanja Elevator Lab Challenge u organizaciji Raiffeisen Bank International (RBI), Raiffeisen banaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te agencije Startit. Tim Uhura već je odnio titulu najboljeg start-upa na lokalnom izdanju Elevator Lab Challengea za Bosnu i Hercegovinu, a ovog puta je, pored titule regionalnog pobjednika, osvojio i nagradu od dodatnih 5.000 eura za dalji razvoj svog proizvoda.

Pored pobjedničkog tima, publici i žiriju su se predstavili i pobjednici lokalnih natjecanja u Srbiji i Hrvatskoj – start-upi Abstract i Worig.

Uhura je platforma utemeljena na umjetnoj inteligenciji koja služi za strojno čitanje i razumijevanje ugovora na sličan način kao što to rade i ljudi. To omogućava financijskim institucijama da znatno ubrzaju postupak provjere i obrade dokumenata i pretvaraju nestrukturirane ugovorne dokumente u strukturirane podatke. Glavne prednosti njihovog rješenja su brža provjera i kreiranje financijskih ugovora, kao i smanjena mogućnost ljudskih pogrešaka prilikom provjere velike količine podataka.

Žiri koji je proglasio pobjednike činili su predstavnici Raiffeisen banke i stručnjaci iz tehnološke i FinTech industrije Istvan Kovacs, menadžer FinTech partnerstva iz Raiffeisen Bank International u Beču, Faris Spice, osnivač i izvršni direktor poduzeća Ministarstvo programiranja, Hasan Hasić, direktor Centra za digitalno bankarstvo iz Raiffeisen BANK d.d. BiH, Zoja Kukić, programska direktorica za pokretanje ekosustava iz Inicijative za digitalnu Srbiju, Miljenko Graovac, direktor Digitalnih proizvoda iz Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) Zagreb, Luka Sučić, investicijski direktor iz æternity Venturesa te Petar Jovanović, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora iz Raiffeisen Bank a.d. Beograd.

Ovo je druga godina kako je natjecanje Elevator Lab Challenge organizirano u Srbiji, ali prva godina u kojoj je natjecanje podignuto na regionalnu razinu, tako da je pored Beograda, Elevator Lab Challenge bio organiziran i u Sarajevu i Zagrebu.

Regionalni Elevator Lab Challenge bio je organiziran u suradnji s Raiffeisen bankama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije uz podršku organizacija: Startit, HUB385, HUB387, Heapspace, Networks.ba i Digitalizuj.me.