VijestiZemljaZbog rasta cijena velik interes za sjetvu pšenice

Zbog rasta cijena velik interes za sjetvu pšenice

hrana-svijet-psenica-ruke-ftdU Osječko-baranjskoj županiji ljetos je na 50.000 hektara proizvedeno oko 200.000 tona pšenice, što je znatno manje nego prijašnjih godina, kada je za dobrih godina znalo biti proizvedeno i do 350.000 tona pšeničnog zrna, kaže Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu Županijske komore Osijek.

Nad podsjeća kako su se, nažalost, prognoze koje su se mogle čuti proljetos obistinile te je prosječni prinos zbog prekomjernih količina oborina iznosio jedva četiri tone po hektaru, što je znatno manje nego prijašnjih godina, kada se kretao oko 5 t/ha.

Nedefinirana cijena
– Ni kvaliteta zrna pšenice ove godine nije bila zadovoljavajuća, što se odrazilo i na financijski rezultat proizvođača. Hektolitarska težina zrna pšenice bila je ispod 74, primjesa i do 10 posto, a vlaga 13 posto. Bilo je i primjera da je hektolitar bio ispod 70, zbog učestalih padalina, što je utjecalo na razvoj biljaka. S nestrpljenjem se uoči ovogodišnje žetve očekivala otkupna cijena pšenice, koja zapravo ni do danas nije formalno definirana. Naime, neki su je otkupljivači plaćali 1,10, a pojedini i 1,20 za kilogram, primjenjujući, kako koji od njih, i stari i novi pravilnik te obračun bez pravilnika. Sve je to u konačnici izazvalo nezadovoljstvo proizvođača jer smatraju da su primjenom starog pravilnika ostali zakinuti – kaže Nad.

Dio proizvođača, dodao je, nije bio zadovoljan jer su očekivali znatno više otkupne cijene s obzirom na nedostatak pšenice na svjetskom tržištu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

– Međutim, otkupna se cijena zadržala oko 1,20 kn/kg, a s obzirom na navedene okolnosti, otkupljivači su do sada veći dio pšenice već platili, vjerojatno stoga da, ako cijena u svijetu i okruženju počne rasti, ne bi morali naknaditi seljacima razliku. Osječka tvrtka Žito je, prema našim informacijama, do sada isplatila između 80 i 90 posto preuzete pšenice, Belje i Osatina također, Granolio je do sada platio pola a drugu polovinu platit će za desetak dana. Ako se izuzme niži prinos i kvaliteta pšenice te u obzir uzme da su proizvođači postigli traženu otkupnu cijenu, a u recesijskoj godini veći dio pšenice i naplatili, samo naizgled su seljaci ove godine dobro i prošli – kaže Nad.

Nad napominje kako su trenutačno sve oči uprte u žetvu suncokreta, berbu kukuruza ali i novu sjetvu i uljane repice i pšenice.

Pšenica opet tražena
– Naravno, s posebnim se zanimanjem prati i najava naknade štete od poplava, za što je Vlada osigurala 300 milijuna kuna, kao i isplata poticaja. Ohrabrujuće je da je Agrokor izašao s otkupnom cijenom suncokreta od 2,55 kn/kg, a, analogno tomu, čeka se i dobra otkupna cijena soje, posebice jer je riječ o kulturama kojih će nedostajati na tržištu. Također, ohrabruje što velike tvrtke ponovno ugovaraju proizvodnju pšenice i uljane repice, za koje već sada postoji veliki interes na selu. I zbog dobre otkupne cijene i zbog toga što se smanjuju svjetske zalihe tih proizvoda, te je posebno pšenica opet iznimno tražena roba – kaže Nad. (Glas Slavonije)

127
tona pšenice bilo je prijelaznih zaliha
650
tona pšenice proizvedeno je ove godine
140
tisuća hektara zasijano je lani pšenicom
50
tisuća hektara lani je zasijano na području OBŽ-a
ZUSSB: Bijela primjesa se ne rješava novim pravilnikom
Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, koji se već godinama zauzima za izmjenu starog pravilnika o kvaliteti žitarica i zbog čije su primjene seljaci svake godine bili zakinuti za milijune kuna, kaže kako novi Pravilnik ne rješava problem bijelih primjesa. – Novi Pravilnik je privremen i donesen je zbog prekomjernih količina oborina ove godine, što se odrazilo na kvalitetu zrna pšenice. Mi u Zajednici i dalje inzistiramo na novom pravilniku jer i naš stari i ovaj privremeni potiče samo neradnike čija je pšenica loša, te tražimo da se prepiše onaj iz EU, prema kojem se plaća kvaliteta – kaže Zdravčević.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...