elektronika-midiEuropski potrošači su spremni platiti više za televizore s dodatnim karakteristikama

Europsko tržište potrošačke elektronike pokazuje uzlazni trend. Prodaja je u prvih šest mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine rasla po stopi od 4,6 posto, pokazuje istraživanje GfK Retail and Technology.

Na razini cijele Europe rastom prodaje ovih proizvoda prednjače Njemačka, skandinavske zemlje, Italija i Španjolska. Nešto slabiji rast pokazuju Francuska i Velika Britanija (oko 4 posto). Promatrajući regionalno, zapadna i istočna Europa imaju rast od 4,9, odnosno 2,6 posto.

U ovoj grupi proizvoda zapaženi rast imaju prvenstveno televizori jer oko 73 posto ukupne prodaje potrošačke elektronike otpada na ovaj segment, i sve su pretpostavke da će se takav trend nastaviti i u drugoj polovini godine. Suprotno, na primjer, prijenosni audio proizvodi i navigacijski uređaji stagniraju.

Za televizore je karakteristično i da potrošači investiraju više novca u višu kvalitetu takvih uređaja pa stoga raste broj prodanih komada (252 milijuna) i prihod od prodaje.

LCD televizori dominiraju te čine oko 86 posto prodaje televizora. Ovakvoj prodaji televizora svakako je doprinijela i činjenica održavanja svjetskog nogometnog prvenstva kada se češće tražilo ekrane od 37 inča. Sveukupno najpopularnija kategorija su ipak televizori od 32 inča.

U principu potrošači su spremni platiti više za televizore s dodatnim karakteristikama a integrirani digitalni HDTV već je standard. Posebno raste važnost postojanja konekcije televizora i interneta.

Nova tehnologija poput ravnog ekrana s LED osvjetljenjem (22 posto udjela u prodaji u prvoj polovini godine) i integrirani hard disk rekorder (15 posto udjela u prodaji) doprinose i rastu prosječnih cijena ovih uređaja.

U prosjeku potrošači troše oko 540 eura za LCD televizor. Buduće pozitivne trendove trebala bi donijeti i nova 3D tehnologija, navode iz GfK.

Za razliku od televizora, u zapadnoj Europi pada tržište DVD playera i rekordera. U komadima prodaja je pala za 10 posto, a vrijednosno je taj pad oko 8 posto. Situacija se ipak stabilizira kao rezultat pozitivnog trenda za blu-ray tržište.

Blu-ray uređaji čine oko trećine prodaje ukupnog DVD tržišta, a predviđa se njihova ukupna prodaja u ovoj godini na razini od oko 3,8 milijuna komada (s prosječnom cijenom od oko 179 eura u lipnju ove godine).

U ovoj kategoriji potrošačke elektronike pozitivna kretanja imaju još samo sistemi hi-fi/kućnih kina gdje je posebno važan dizajn. Potrošači su u prvoj polovini godine investirali oko 4 posto više novca u ove uređaje nego u istom razdoblju prošle godine. (pd)