Hrvatska obrtnička komora podržala je poreznu reformu koju je Vlada RH usvojila u dijelu u kojem izmjene poreznih zakona mogu doprinijeti rasterećenju obrtnika te povećanju konkurentnosti u poslovanju, no mora iskazati nezadovoljstvo činjenicom da nisu usvojene primjedbe kojima je cilj bio zaštititi interese obrtnika kao najmanjih gospodarskih subjekata, konkretno ugostitelja, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

dragutin-ranogajec-hok-midiNajveći udar je na ugostitelje, kojima se poreznom reformom stopa PDV-a podiže sa sadašnjih 13% na 25%, a da situacija bude još gora, takva promjena selektivno je predložena samo za dio ugostiteljstva i to one najmanje ugostitelje dovodi u nejednak položaj.

Tako se favoriziraju veliki hoteli i slični ugostiteljski objekti koji pružaju usluge smještaja, jer ostaju pod primjenom stope od 13% i to ne samo za smještaj, nego i za usluge prehrane vezane uz smještaj (noćenje s doručkom, polupansion i pansion), dok restorani i ostali ugostiteljski objekti s djelatnošću posluživanjem hrane i pića dolaze pod primjenu stope PDV-a od 25%, samo zato što ne nude i ležaj?!

Postavlja se pitanje temelja razlikovanja poreznog statusa istovrsne usluge, tj. pripremanja i usluživanja hrane kod različitih obrtnika i poduzetnika u istoj djelatnosti ugostiteljstva.

Ustav određuje da država ima zadatak poticati gospodarski napredak i socijalno blagostanje te brinuti o gospodarskom razvitku svih krajeva, što kroz predloženo razlikovanje ugostitelja postaje upitno.

Ujedno, ovakvim podilaženjem jednoj kategoriji na uštrb druge direktno se gazi i preporuka EU “Think small first” – da mali poduzetnici moraju biti na prvom mjestu.

Međutim, još je veće i važnije pitanje ustavnosti ovakve odredbe o različitim stopama PDV-a, obzirom da Ustav RH jamči da država svim poduzetnicima osigurava jednak pravni položaj na tržištu, a to u slučaju ugostitelja koji pružaju istovrsnu uslugu koja će na različit način biti oporezivana sasvim sigurno nije slučaj.

Stoga će Hrvatska obrtnička komora i nadalje predlagati izmjene i poboljšanja u poreznoj reformi, direktnom komunikacijom s Ministarstvom financija i kroz zakonodavni postupak. Zalagat će se za interese svojih članova i kreiranje takve reforme kojom bi se doista rasteretilo gospodarstvo, uključivo i obrtništvo, kao segment najmanjih poduzetnika i olakšalo njihovo poslovanje i razvoj.