istarski pšrsutIstarski pršut/istrski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede napominjući kako je riječ o prvoj hrvatsko-slovenskoj registraciji na EU razini.

Hrvatska je tako pored krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, neretvanske mandarine, ogulinskog kiselog zelja/ ogulinskog kiselog kupusa, baranjskog kulena i ličkog krumpira, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu dobru suradnju u rješavanju prigovora hrvatskih i slovenskih proizvođača kao i nadležnih tijela Hrvatske i Slovenije.

Istarski pršut/Istrski pršut je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva, sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom solju i začinima, sušen na zraku i bez dimljenja, podvrgnut procesima sušenja i zrenja koji traju najmanje 12 mjeseci.

Proizvodi se od butova svinja potomaka roditelja plemenitih pasmina i njihovih križanaca, osim pietrena i njegovih križanaca. Prosječna tjelesna masa svinja kod klanja mora biti veća od 160 kg žive vage, a svinje moraju biti stare najmanje devet mjeseci. S butova se skida koža s potkožnim tkivom, a masa obrađenih butova mora biti veća od 13 kg.

Masa pršuta u trenutku stavljanja na tržište mora iznositi najmanje 7 kg.

Sve faze proizvodnje – od soljenja i prešanja, preko sušenja i zrenja do gotovog proizvoda, moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja hrvatskog i slovenskog dijela poluotoka Istre. (tportal.hr/Hina)