Poreč je ovih dana u znaku vina. Otvorena je Vinistra – naša najveća smotra vina i vinarske opreme.

Vinistra-sajam-midiZbog iznimno dobre prošlogodišnje berbe, na Vinistru je stiglo mnogo više vinara nego prošlih godina, i to s najkvalitetnijim vinima dosad.

Otvarajući tu manifestaciju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula kako upravo Vinistra daje snažan doprinos daljnjem brendiranju Istre kao vinske regije.

Ustvrdivši kako se upravo ona čvrsto zalaže za decentralizaciju Hrvatske, kako funkcionalno tako i fiskalno, predsjednica je ponovila kako smatra da je sadašnji sustav županija iznimno dobro rješenje za Hrvatsku.

“Taj je sustav i Istri dao status županije i regije te joj omogućuje razvoj koji, uz potporu iz Zagreba, može biti još brži i snažniji”, kazala je Grabar-Kitarović i u prilog tomu spomenula projekt razvoja Muzila, pulske Zračne luke, Opće bolnice u Puli, razvoj Pule kao luke te razvoj cestovnog i željezničkog prometa. “Vjerujem da će Vlada učiniti sve kako bi se ti procesi i strateški projekti ubrzali i osnažili, poručila je hrvatska predsjednica spomenuvši pritom i razvoj Brijuna koji bi se, drži, trebao otvoriti ljudima. Ova vinska priča je sjajna priča, no dobrog vina imamo i na Vangi”, naglasila je Grabar-Kitarović. Izrazila je zadovoljstvo što Vinistra iz godine u godinu okuplja sve veći broj vinara, ljubitelja vina i ljude koji se bave proizvodnjom vinske opreme.

Predsjednica Republike i premijer Tihomir Orešković uz ostalo su istaknuli i kako Hrvatska ima kvalitetna vina, ali kako bi trebalo povećati količine.

Premijer Orešković je ustvrdio kako Istra, a samim time i Hrvatska, ima izvrsnu kvalitetu vina, ali kako bi bilo dobro uz kvalitetu povećati i kvantitetu kako bi na tržištu konkurirali na najvećoj razini.

Na svečanosti otvorenja Vinistre u Poreču bili su i ministri turizma, prometa i poljoprivrede – Anton Kliman, Oleg Butković te Davor Romić, predstavnici lokalnih vlasti, gospodarstvenici i brojni gosti. (vijesti.hrt.hr)