Affiliate marketing – isplativ alat u online oglašavanju

Affiliate programi su nevjerojatna prilika za zaradu na internetu i svatko tko ima web stranicu ili se bavi kreiranjem online sadržaja može postati publisher koji promovira web trgovine

Sastali smo se s predstavnicima VIVnetworks, najveće affiliate mreže u Adria te regiji srednje i istočne Europe koja pruža usluge trgovinama kao što su BIGBANG, EMMEZETA ili CONRAD te drugim velikim imenima. Od Marine Kostkove (Business Development Manager) i Katarine Šain (Affiliate Manager) dobili smo informacije o trendovima u affiliate marketingu.

Za affiliate ne znaju svi na našim prostorima. Recite nam što je zapravo affiliate.
MK: Affiliate postoji već više od 20 godina, nastao je u Americi, a zanimljivo je da je Amazon zasnovan upravo na affiliate principu. Affiliate je prodajni kanal za web trgovine, koji funkcionira na bazi provizije za publishere, ako web trgovina od publisherske promocije ostvari prodaju. U praksi, pojednostavljeno rečeno, affiliate je “dam ti 5% od prodaje za svakog kupca kojeg mi nabaciš”. Smisao je da publisher uputi posjetitelja na neki proizvod ili uslugu web trgovine koristeći affiliate linkove ili bannere, a kada se posjetitelj proslijedi na stranicu web trgovine i izvrši kupnju, publisher dobiva unaprijed definiranu proviziju od prodaje. U ovoj vrsti marketinga neophodno je da sve bude povezano affilate linkovima koji u sebi imaju praćenje i omogućavaju bilježenje ostvarenih rezultata affiliate promocije.

Tko su publisheri u affiliateu?
KŠ: Affiliate programi su nevjerojatna prilika za zaradu na internetu i svatko tko ima web stranicu ili se bavi kreiranjem online sadržaja može postati publisher koji promovira web trgovine. U affiliateu su publisheri blogeri, influenceri, kuponski portali, katalozi proizvoda, recenzijske web stranice, cashback portali, medijski portali, a svima je naravno cilj unovčiti svoj sadržaj na internetu.

Recite nam nekoliko riječi o Vašoj tvrtki?
MK: VIVnetworks je ekskluzivni predstavnik svjetskog lidera u affiliate tehnologiji CJ.com u centralnoj i istočnoj Europi i već 13 godina uspješno posluje u segmentu affiliate marketinga.

Koje od lokalnih tvrtki, kao i međunarodnih, koriste Vaše usluge?
MK: Web trgovine koje koriste affiliate su iz svih mogućih niša poslovanja: moda, kozmetika, dom i vrt, elektro, putovanja, zdravlje i wellness, sport itd. Usluge naše tvrtke koriste lokalne web trgovine u Adria regiji, na primjer: Emmezeta, Bigbang, Survivalkit, Naturapharm.net, Sensilab, Naturesfines, RollJet, kao i veliki međunarodni brendovi: AboutYou, Booking, Conrad, Studio Moderna, Astratex, Notino, CCC, FactCool i mnogi drugi. Naš tim affiliate menadžera govori čak 18 europskih jezika i pruža podršku web trgovinama.

Što je potrebno da bi web trgovina uspješno funkcionirala na lokalnom tržištu?
KŠ: Da bi web trgovina na pravi način doprla do lokalnih kupaca, potrebno je da ima web stranicu na lokalnom jeziku, kao i organiziranu dostavu proizvoda. To su dva osnovna koraka, koje je neophodno napraviti na tržištu.

Što web trgovine od Vas očekuju?
KŠ: Za web trgovine je od izuzetne važnosti da imaju kontrolu nad troškovima, odnosno uvid u što ulažu novac i kako im se on vraća kroz rezultat prodaje, i to je jedan od glavnih zahtjeva naših klijenata. Koristimo najmoćniju affiliate tehnologiju na svijetu, američku CJ.com affiliate mrežu, koja omogućuje web-trgovinama transparentan pregled affiliate rezultata, kontrolu nad izvorom prometa i kontrolu samih troškova. Također klijenti od nas traže podršku u smislu aktivne akvizicije prema postojećim publisherima te traženje i uključivanje novih publishera koji će promovirati web trgovinu.

Imamo mnogo klijenata koji žele proširiti svoje poslovanje na druga tržišta, pa koriste našu affiliate mrežu u tu svrhu, jer za ekspanziju suština affiliatea je najpogodnija budući da web trgovina ne plaća za klikove ili prikazivanja, već nagradu publisheru samo ako se prodaja ostvari.

Kakvo je dosadašnje stanje affiliate marketinga u Hrvatskoj?
MK: Hrvatsko ecommerce tržište poraslo je za oko 20% u 2021. godini, a konkurencija je sve veća zahvaljujući i ulasku stranih igrača na tržište. Stoga web trgovine traže nove isplative alate u online oglašavanju.

Prirodno je da se, kao rezultat sve veće konkurencije, sve više web-trgovina okreće performance marketingu, uključujući i affiliate marketing.

Web-trgovine žele točno vidjeti povrat svojih ulaganja, ne žele platiti cijeli budžet za klikove. Glavna prednost affiliate marketinga je u tome što stvara situaciju u kojoj svi pobjeđuju, i publisheri i web-trgovina, odnosno oglašivač. U affiliate marketingu web-trgovina plaća nagradu publisheru samo ako ostvari prodaju.

Brojke također idu u prilog tome, budući da su prihodi of affiliatea hrvatskih web-trgovina u našoj mreži porasli za više od 150% u 2021. godini, pa affiliate raste u većoj mjeri nego samo ecommerce tržište.

Tijekom 13 godina poslovanja rastemo sve brže, iako smo već sada najveća affiliate mreža u srednjoj i istočnoj Europi. Primjećujemo da istovremeno ima mnogo ljudi koji još ne znaju za affiliate ili ga se boje. Potičemo ih da ga svakako isprobaju jer nemaju što izgubiti. U našoj CJ.com affiliate mreži registracija je potpuno besplatna za publishere, a web-trgovine plaćaju nagradu publisherima ako do prodaje dođe.

Da li se trend mijenja u 2022. godini?
KŠ: I za vrijeme kovida i početkom ove 2022. godine, a zatim i tijekom konflikta u Ukrajini, affiliate marketing je ponovno pokazao svoju moć i, prije svega, stabilnost. Većina web-trgovina uključenih u našu mrežu, zahvaljujući radu naših affiliate publishera, ima stalni međugodišnji rast i u 2022. godini, iako je općenito ecommerce rezultat kod velikog broja web-trgovina bio u padu na početku godine.

Segment putovanja se pokrenuo, na čelu s globalnim liderom Booking.com, koji je u našoj affiliate mreži, te su rezultati iz 2019. premašeni već u prvoj polovici 2022. godine za nevjerojatnih 300%.

Zahvaljujući sve većem broju novih publishera, odnosno novih izvora prometa, affiliate je sve zanimljiviji za ostvarivanje rasta, dodatnog prihoda i narudžbi, u usporedbi s tradicionalnim kanalima poput Googlea, Facebooka, gdje oglašivač plaća klikove ili prikazivanje i, štoviše, nema poslovni odnos s internetskim medijem koji ga promovira. Primjećujemo da se u Hrvatskoj veliki content publisheri, medijski portali aktivno uključuju u affiliate način suradnje s web trgovinama.

U ožujku 2022. organizirali ste vašu Online eCommerce Affiliate konferenciju za hrvatsko tržište i tržišta Adria regije. Kakvi su vaši daljnji planovi u Hrvatskoj?
MK: Prošle godine zabilježen je značajan interes lokalnih web trgovina i publishera za affiliate, pa se s tim u vezi trudimo širiti znanje o affiliate marketingu u Adria regiji, koristeći uspješne modele s affiliate razvijenih tržišta kao što su češko, poljsko, slovačko, mađarsko ili njemačko.

Ove godine zanimanje za affiliate je još veće, pa smo i mi sve više i fizički prisutni na tržištima Adria regije. Samo u posljednja dva mjeseca bili smo na ovom području pet tjedana, ali nismo se odmarali na Jadranu nego smo radili :).

Osim što već kao predavači tradicionalno sudjelujemo na najbitnijim ecommerce događanjima u Hrvatskoj, a imat ćemo i ove godine prezentaciju na CRO Commerce konferenciji 7. listopada u Zagrebu, također ćemo i samostalno organizirati još jednu u nizu Online eCommerce Affiliate konferencija, također u listopadu.

Naša Online eCommerce Affiliate konferencija “Pregled 2022. i trendovi u 2023. godini” održat će se 19. listopada od 10 do 12 sati, a na njoj ćemo govoriti o tome kako klikove pretvoriti u prodaju, o ecommerce budućnosti Hrvatske i Adria regije te o iskustvima konkretnih web-trgovina i publishera.

Sudjelovanje na konferenciji za sve zainteresirane je besplatno, a link za prijavu možete naći ovdje:
https://www.vivnetworks.com/hr/online-ecommerce-affiliate-konferencija-za-adria-regiju/

Radujemo se zajedničkim uspješnim koracima kroz svijet affiliatea i ecommercea.

Ako želite dodatne informacije o affiliate prodajnom kanalu, javite nam se na email:
marina.kostkova@vivnetworks.com

Ili posjetite web stranicu:
https://www.vivnetworks.com/hr/

Prethodni članakČetvrta akcija “Kad se naše šape slože”
Sljedeći članakOdabrani proizvod godine u znaku privatnih robnih marki