Predstavnici svjetskog lidera proizvodnje maslina Agro Sevilla iz Španjolske posjetili su Mostar gdje su razgovarali s relevantnim predstavnicima o mogućnosti sadnje maslina na području Hercegovine.

masline-plodovi-midiSa španjolskim izaslanstvom, koje je predvodio predsjednik kompanije Agro Sevilla Gabriel Redondo. Sastanak su održali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru, Danijela Petrović i Ahmed Džumhur.

Posjeta Mostaru uslijedila je nakon boravka gradonačelnika Bešlića ovoj kompaniji prije nekoliko godina, kada se rodila ideja da im se predstave i mogućnosti Mostara te Hercegovine kada je u pitanju maslinarstvo.

“Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažirali smo i naučnu zajednicu kojoj će španjolski naučnici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj znanja, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama je cilj njihovo znanje i iskustvo prenijeti ovdje i zaposliti domaće ljude”, kazao je Bešlić.

Gosti iz Španjolske obići će cijelu Hercegovinu kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi, a prema riječima predsjednika Agro Sevilla Gabriela Redondoma, ova regija ima taj potencijal jer posjeduje klimu, zemlju i vodu.

“Sadnja masline je projekt koji zahtjeva više vremena i koja ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali ja se nadam da će se u nekoj bliskoj budućnosti početi s realizacijom uzgoja na ovom području”, kazao je Redondo.

Ministar Jović tijekom sastanka kazao je kako Hercegovačko-neretvanski kanton ima pogodno tlo, ali i da je pionir u sadnji maslina jer se time bavi tek zadnjih 20-ak godina.

“Mi nemamo nekih velikih površina da bi se mogli dičiti, ali kada je u pitanju proizvodnja maslina imamo takve kriterije da je kvaliteta izuzetno dobra. Suradnja sa Španjolcima bi se mogla pretvoriti u jedan povijesni dogovor. Volja postoji s obje strane i nadamo se kako ćemo uskoro nešto konkretno i napraviti”, kazao je ministar Jović.

Na pitanje koje su tu potencijalne površine na području Hercegovine za sadnju maslina, ministar Jović je kazao kako je trenutno u vidu oko 1.500 hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o Gradu Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno. Naglasio je kako potencijala ima i u Neumu i Čitluku. (SEEbiz.eu)