W.P. Carey, američka kompanija specijalizirana za investiranje u nekretnine, potpisala je još jedan sale-leaseback ugovor s koncernom Agrokor. Riječ je o kupnji osam objekata trgovačkog lanca Konzum, koji posluje u sklopu Agrokora, ukupne vrijednosti 34,6 milijuna eura, piše Poslovni dnevnik.

Objekti, kako se navodi u obavijesti koju je W.P. Carey dao putem burze u New Yorku, nalaze se u okolici Zagreba i na obali. Trgovački objekti su različitih formata: od modernih hipermarketa do tradicionalnih supermarketa. Nakon ugovora o prodaji Agrokor tj. Konzum s W.P. Careyjem sklapa dugoročne ugovore o najmu tih objekata.

U W.P. Careyju su prilikom potpisivanja ugovora istaknuli da je to njihov četvrti deal s Agrokorom tijekom posljednje tri godine. Naglašavaju i kako je Agrokor za njih atraktivna kompanija, koja je otporna na krizu.

Ukupno je dosad Agrokor s W.P. Careyjem potpisao dugoročno financiranje u iznosu od 192 milijuna eura, istaknuo je vlasnik i predsjednik koncerna Ivica Todorić.

Najveći sale-leaseback ugovor s Amerikancima bio je onaj iz 2010. godine za nekretnine distributivno-logističkog centra Konzuma na Žitnjaku. Riječ je o transakciji teškoj čak 77 milijuna eura.

Inače, sale-leaseback ugovori su elegantni načini da kompanije dođu do gotovine. Posebno to odgovara trgovačkim lancima kojima nije važno jesu li vlasnici nekretnina. Agrokor je u jaču monetizaciju nekretnina ušao tijekom posljednjih nekoliko godina, a W.P. Carey je jedan od nekoliko fondova tog tipa s kojima surađuju.

Vodeći trgovački lanac u državi – Konzum – trenutačno tako ima između 20 i 25 posto objekata u svom vlasništvu, dok je ostatak u nekoj vrsti najma (u Hrvatskoj imaju više od 700 trgovina).

Konzum još ima oko pola milijuna četvornih metara vlastitog prostora u kojem leži potencijal unovčavanja još dodatnih 200 milijuna eura. Što se pak tiče Agrokorovih proizvodnih kompanija one su vlasnice svojih nekretnina. Inače, trenutačni investicijski portfelj W.P. Careya iznosi 13,7 milijardi američkih dolara.

S druge strane, Uprava najvećeg Agrokorovog konkurenta Mercatora nedavno je odustala od projekta monetizacije nekretnina. Plan je bio da se kroz dvije faze prikupi oko 500 milijuna eura.

Mercator, u odnosu na Konzum ali i druge velike europske retailere, ima još uvijek vrlo veliki omjer nekretnina u svom vlasništvu. Iako je plan bio da se monetizacijom nekretnina vrate krediti, zasad su od toga u Ljubljani odustali s obzirom da su im kamate na te kredite od tri do četiri posto, dok bi im trošak najma bio dvostruko skuplji od toga. (Poslovni.hr)