agrokor-mercator-ftdKoncern Agrokor izvijestio je danas da razmatra odluku o uključivanju u natječaj za stjecanje dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora koje prodaje Pivovarna Laško.

“Upoznati smo s predstojećim natječajem za stjecanje dionica Pivovarne Laško u Mercatoru te razmatramo odluku o uključenju. Za cijeli projekt postoji interes najvećih svjetskih investitora”, komentar je iz Agrokora vezano uz današnje pisanje slovenskog dnevnog lista Dnevnik da Agrokor namjerava preuzeti Mercator.

U Agrokoru smatraju da su “Mercator i Konzum zajedno odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku, nego za cijelu regiju i da bi njihovim povezivanjem nastala najuspješnija maloprodajna kompanija na ovim područjima”.

Tvrde kako je u svojim dosadašnjim nastupima prema Mercatoru Agrokor uvijek postupao transparentno i prijateljski, što je vidljivo, dodaju, i iz prošlogodišnje ponude za kupnju dionica Mercatora.

Važnim naglašavaju da bi Mercator postao liderom na najvećim tržištima u regiji djelujući kao samostalna kompanija pod istim brandom te dugoročno ostvario veću zaposlenost kako na domaćem tako i na tržištima regije.

Njegov bi se daljnji razvoj odvijao u suradnji s postojećim dioničarima, zaposlenicima i dobavljačima te kroz dugoročno partnerstvo sa slovenskim proizvođačima omogućilo dodatno povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, navode iz Agrokora.

Slovenski list Dnevnik danas je objavio da hrvatski Agrokor Ivice Todorića u velikoj tajnosti priprema neprijateljsko preuzimanje Mercatora.

Pozivajući se svoje hrvatske izvore, Dnevnik navodi da se Agrokor najprije namjerava odazvati na poziv Grupe Pivovarne Laško za javno prikupljanje pisanih obvezujućih ponuda za kupnju 23,3 posto Mercatora, koji istječe 9. ožujka.

Po tvrdnjama Dnevnika, sredinom travnja bi zaključili pregovore i otkupili udio Pivovarne Laško u Mercatoru, a 30. travnja Agrokor bi objavio javnu ponudu za preuzimanje Mercatora. Cilj je Agrokora steći najmanje 50 postotni udio Mercatora.

Financijsku podršku za ovu operaciju Agrokoru bi, po pisanju Dnevnika, osigurao talijanski UniCredito, zajedno sa svojom Zagrebačkom bankom, a za sufinanciranje se Agrokor dogovara s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja ima 8,33 posto udjela u Agrokoru. (H)