Agrokor: Ulaganja PIK Vrbovec lani premašila 300 milijuna kuna

U 2013. godini završena trogodišnja faza snažnih investicija u Pik Vrbovec, ukupne vrijednosti od 300 milijuna kuna, primarno usmjerenih na povećanje kapaciteta za proizvodnju PIK-ovih narezaka, šunki, mortadela i pakiranog svježeg mesa, što je uvelike pridonijelo jačanju liderske pozicije na domaćem i dodatnom proboju na strana tržišta, priopćeno je iz Agrokora.

Ukupne investicije Agrokor koncerna u PIK Vrbovec od 2005. godine iznose 1,1 milijardu kuna, od čega je zaključno s 2013. godinom 300 milijuna kuna uloženo u novu tvornicu za proizvodnju trajnih kobasica, pogon za narezivanje i skladište gotovih roba, a planira se i nastavak investicija s novih 50 milijuna kuna godišnje.

Od posebnosti u investicijama pritom ističu “Bijelu sobu”, gdje je smješten pogon za narezivanje mesnih prerađevina u visoko higijenskim uvjetima i kontroliranoj mikroklimi, koja se može usporediti s najmodernijim operacijskim salama.

“Bijela soba” ima specijalne programe pranja i dezinfekcije, mikrobiološku analizu zraka i prostora te ulaznu dezinfekciju ovitka. Upravo zahvaljujući uvjetima u “Bijeloj sobi” povećala se i kvaliteta proizvoda PIK-ovih narezaka, uz očuvanje svih organoleptičkih svojstava i mikrobiološke ispravnosti, navode iz Agrokora.

Dodaju kako su naresci najbrže rastuća kategorija u mesnim prerađevinama, a PIK Vrbovec je apsolutni lider na tržištu u ovoj kategoriji pa je bila potrebna investicija u povećanje kapaciteta.

Proizvodnja narezanih trajnih i polutrajnih proizvoda u prošloj je godini, naime, bila tri puta veća u usporedbi s 2011. godinom.

Razlog rasta ovog segmenta jest što su njegove prednosti prepoznali i trgovci i potrošači. Trgovci jer u svom asortimanu imaju uvijek svježe proizvode jednake kvalitete te pozicioniranjem proizvoda na police rashladnih uređaja smanjuju  gužvu na delikatesi, a potrošač jer štedi svoje vrijeme i skraćuje čekanje na odjelu delikatesa.

Povećani kapaciteti proizvodnje omogućuju PIK Vrbovcu sve snažniji proboj na inozemna tržišta. Tako su Pikovi proizvodi prisutni na tržištu CEFTA-e, kao i na tržištu zemalja Europske unije, gdje PIK nastupa pod brendom Panona. Primjerice, u Mađarskoj  je ostvarena uspješna suradnja sa Sparom, u Slovačkoj s Tescom, a od kraja prošle godine počelo se izvoziti i u Sloveniju, ističu iz Agrokora.

Prethodni članakBranko Roglić kupio tvrtku u Poljskoj
Sljedeći članakMercatorova donacija: 5 tona voća za 15 domova za djecu