Mercator Hrvatska danas je 15 domova za djecu diljem Hrvatske donirao s pet tona voća i povrća. Donacija se već četvrtu godinu provodi u sklopu akcije “5 na dan” koju Mercator podržava više od deset godina.

Riječ je o međunarodnoj inicijativi kojoj je cilj poticati na zdrave prehrambene navike temeljene na većoj konzumaciji svježeg voća i povrća.

Ono što posebno veseli, a pokazali su rezultati istraživanja koje je za Mercator proveo Gfk Centar za istraživanje tržišta u siječnju, jest činjenica kako su zdrave navike građana u Hrvatskoj poboljšane u odnosu na istraživanje koje je rađeno prije pet godina.

Predstavnici Mercatora-H danas su posjetili Dom za djecu Nazorova u Zagrebu gdje je predsjednik Uprave Tomislav Čizmić osim voća mališanima uručio i odjeću iz Mini by Modiana. Osim toga, za djecu je organizirana i mala predstava što je izazvalo posebno oduševljenje. Koliko, pak, djeca znaju o voću provjerio je Oliver Mlakar u mini Kviskoteci gdje su najbolji odgovori bili nagrađeni.

Mercator je osim djece razveselio i svoje potrošače koji su kupovali na Odjelu voća i povrća. Kako je sve izgledalo možete pogledati u video zapisu:

Voće svaki dan pojede 61% građana Hrvatske, dok njih 30% voće konzumira nekoliko puta na tjedan; 7% voće pojede samo nekoliko puta mjesečno, a 2% i rjeđe od toga. Povrće se, u odnosu na voće, konzumira nešto rjeđe: svaki dan ga pojede 54% hrvatskih građana, 41% nekoliko puta na tjedan, a 4% nekoliko puta mjesečno.

Iako povrće jedu u nešto manjoj mjeri, percepcija građana Hrvatske je da povrće sada više konzumiraju u odnosu na period od prije pet godina. Naime, 43% je izjavilo da povrće sada jede više nego ranije: 18% – u znatno većoj mjeri, a 25% – u malo većoj mjeri.

Konzumaciju voća je u zadnjih pet godina povećalo 36% hrvatskih građana – 19% voće jede u znatno većoj mjeri, a 17% u malo većoj mjeri. Kod polovice se količina konzumacije povrća nije promijenila u odnosu na prije pet godina, jedu ga podjednako, dok je konzumacija voća nepromijenjena kod 45% građana Hrvatske.

Međutim, postoji i onaj dio građana koji voće sada jedu u manjoj mjeri nego ranije – takvih je 15%, dok je njih 6% smanjilo konzumaciju povrća.

Ukupno 69% hrvatskih građana uvijek radije konzumira sezonsko, u odnosu na nesezonsko voće i povrće, podrijetlo voća i povrća uvijek provjerava 41% ispitanih, a 44% ponekad. Pritom se 68% ispitanih izjašnjava da preferiraju voće i povrće iz Hrvatske.

Oko 1/3 ispitanih nikada ne daje prioritet cijeni u odnosu na kvalitetu prilikom kupovine voća i povrća, dok je kod njih 11% cijena uvijek na prvom mjestu. Banane su voće koje hrvatski građani najviše vole (bez obzira koliko često ga konzumiraju) – 16%, na drugom mjestu su jabuke – 12%, slijede jagode – 11% i trešnje – 9%.

Najdraže povrće hrvatskim građanima su rajčice – 21%, slijede različite vrste salata – 19%, te krumpir – 17%. Rajčice više od prosjeka vole Slavonci (29%) i Istrani (25%), a salatu stanovnici Sjeverne Hrvatske (29%) i između 46 i 60 godina – 26%.