Konkurencijsko vijeće BiH nije dobilo nikakvu službenu informaciju o obustavljanju pregovora o koncentraciji gospodarskih subjekata Opresa (iNovine) Sarajevo, Duhanpromet Sarajevo, Riva Tuzla, Riva Brčko i Riva Company Doboj, stoga Konkurencijsko vijeće nastavlja aktivnosti ocjene dopuštenosti koncentracije, kazali su za sarajevsko Oslobođenje u ovoj bh. instituciji. To znači da su točne pretpostavke da su pregovori već odavno završeni.

Iz navedenih kompanija, koje se inače bave maloprodajom cigareta i duhanskih proizvoda, tiska, dopuna za mobitele i slične robe u kioscima, zasad nema informacija o obustavljanju pregovora.

No, kako se doznaje, ljudi koji se bave ovom vrstom maloprodaje već mjesecima upozoravaju da navedene kompanije planiraju udruživanje te tvrde kako Duhanpromet već dugo radi s iNovinama na tome, ali je to bila tajna.

Ove kompanije će, ukoliko uspješno završe proces koncentracije, imati kontrolu nad tržištem i vjerojatno monopolski položaj, što će im dati mogućnost da određuju marže po svojoj volji jer neće imati konkurencije, piše list.

Trenutno iNovine imaju 266 kioska, Duhanpromet 99, koliko zajedno imaju i tri Rive. Ako je išta pozitivno u ovoj priči, ističu sugovornici, to je da su konačno objelodanjene namjere iNovina i Duhanprometa.

Istovremeno, iNovine, koje su u vlasništvu Adris grupe, odnosno Tvornice duhana Rovinj, u Hrvatskoj su u postupku koncentracije s Agrokorovim lancem kioska Tisak.

Tako će Agrokor, ukoliko tržišni regulatori to odobre, postati vlasnik ogromnog dijela maloprodaje kroz Konzum i Mercator, te Tisak i iNovine u Hrvatskoj i BiH. (Biznis plus)