Agrokorovim vinima nagrade na sajmu GAST

istravino-postup-donja-bandaistravino-plavac-mili-peljesacNa 16. Međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, koje se održava u sklopu ovogodišnjeg sajma GAST u Splitu, vino Postup Donja Banda 2007. proizvođača Agrokor vina proglašeno je šampionom Plavaca malih u konkurenciji četiri najbolje rangirana plavca.

Prijavljena vina ocjenjivali su međunarodno priznati ocjenjivači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a vina su ocjenjivana po metodi OIV-a od 100 bodova.

Postup je ime ograničenog vinogradarskog položaja u pelješkom vinogorju, a vino Postup Donja Banda koje nastaje od autohtone sorte plavac mali, zaštićeno je vrhunsko hrvatsko crno vino od 1967. godine.

Plavac mali je sorta koja daje različite stilove vina, ovisno o mikroklimatskim uvjetima određenog vinogradarskog položaja i pojedinog godišta, a daje puna, visoko alkoholična i intenzivno obojana crna vina zamjetne astrigentnosti i dugog potencijala starenja.

Šampionska titula je samo potvrda kvalitete Postupa iz Donje Bande, jer je Postup iz istog podruma berba 2006., jedini plavac mali koji je Robert Parker, najcjenjeniji vinski kritičar, ocijenio s 89 bodova, što je ujedno i najveća ocjena koju je uopće dodijelio hrvatskim crnim vinima, ističu iz Agrokor vina.

Na ocjenjivanju vina u sklopu sajma GAST, koji je postao važno mjesto susreta brojnih proizvođača i trgovaca iz djelatnosti prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, nagrađena su i druga vina iz portfelja Agrokor vina.

Tako je u kategoriji plavaca zlato osvojio i Plavac Mili 2009. Među bijelim vinima zlatom su nagrađeni Golberg Chardonnay 2008. i Bijeli cuvee 2009. iz Podruma Belje, te Traminac vrhunski 2008. i Graševina vrhunska 2009. iz Iločkih podruma.

U kategoriji crnih vina zlatni su Cabernet Sauvignon 2007., Merlot vrhunski 2008. i Crni cuvee 2009. iz Podruma Belje, te Agrolagunina Festigia Syrah 2008. i Dajla cuvee 2009. iz Istravina.

Vina ultrapremium linije Principovac, Traminac 2008. i Graševina 2008. ocijenjena su zlatnim medaljama u kategoriji predikatnih vina.

Prethodni članakU Srbiji počinje isporuka šećera iz robnih rezervi
Sljedeći članakLidl: ‘Cijena našeg kruha ostaje ista’