Dan samaca u Kini sinonim je za on-line potrošnju. Milijuni Kineza sami sebi kupuju poklone putem interneta na čemu najviše profitira Alibaba, koja je u sat vremena prodala robu vrijednu dvije milijarde dolara

U prvom satu kineskog “Dana samaca”, online trgovinska platforma Alibaba prodala je robu vrijednu dvije milijarde dolara, javlja BBC.

“Dan samaca” u Kini sinonim je šopinga i svojevrsna antiteza Valentinovu – umjesto da parovi troše jedno na drugo, u Kini pojedinci kupuju poklone sami sebi.

Tako je 11. studeni preuzeo titulu najprometnijeg trgovinskog on-line dana od američkog “Cyber Mondaya”, koji pada odmah iza Dana zahvalnosti.

Jack Ma, osnivač i izvršni direktor Alibabe, kazao je prošlog tjedna kako očekuje “zastrašujuće” brojke što se današnje prodaje tiče. Procijenio je kako će diljem svijeta Alibaba danas odaslati više od 200 milijuna pošiljaka.

Prošle godine je odaslano više od 150 milijuna paketa vrijednih oko 5,75 milijardi dolara tijekom dana. Do trenutka objave ovog teksta tj. na polovici radnog dana, vrijednost prodane robe već je dosegla iznos od pet milijardi dolara, objavio je kineski CCTV.

“Dan samaca” sa specijalnim popustima i ponudama Alibaba obilježava od 2009. godine, no prvi puta se obilježio 1993. godine, kada su studenti sa sveučilišta u Nanjingu odlučili proslaviti anti-Valentinovo.

Sami Kinezi nisu presretni što se tradicija dana samaca pretvorila u dan potrošnje i za to u prvom redu krive Alibabu.

“Kaže se da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, a iza Jacka Maa stoje deseci milijuna ženskih šopingholičara”, komentiraju korisnici kineske društvene mreže Weibo.

Od 1993. godine sve kineske online trgovinske platforme nude specijalne popuste 11. studenog. Što se online tržišta u Kini tiče, ono bi prema procjenama AT Kearneya do 2017. godine trebalo rasti stopom od 25 posto. Njegova sadašnja vrijednost procjenjuje se na 390 milijardi dolara. (Banka.hr)