Sakupljači vlage poboljšavanju kvalitetu života i sprječavaju dodatne troškove u kućanstvu. Ipak, hrvatskim je potrošačima ova kategorija još uvijek relativna nepoznanica

Svi smo se barem jednom do sada susreli s crnim mrljama u kutevima soba, na rubovima kade i tuš kabine ili kondenzacijom na prozorima. Takve pojave uobičajene su u svim prostorima koji se malo koriste ili pak imaju česte i nagle promjene temperature koje nastaju uslijed kuhanja, grijanja, sušenja rublja ili tuširanja.

Njih uzrokuje vlaga kojoj dodatno pogoduje i obilje kiše, odnosno vremenske prilike koje su kod nas prisutne već neko vrijeme.

Zbog stvaranja viška vlage u zraku dolazi do pojave plijesni i grinja pa nastaju razna oštećenja na tepisima, zavjesama, namještaju i zidovima, što u konačnici dovodi do nepotrebnih dodatnih troškova u kućnom budžetu.

Da bi se takve pojave spriječile višak vlage treba na vrijeme detektirati i ukloniti, što je ujedno i glavna zadaća odvlaživača zraka, odnosno sakupljača vlage.

DJELOVANJE ODVLAŽIVAČA
Prosječna obitelj kroz svakodnevne aktivnosti, kao što su kuhanje, tuširanje, kupanje i grijanje na plin, tijekom dana proizvede čak 12 litara vode u zraku.

Previše vlage, osim što je štetno za dom, loše utječe i na ljudsko zdravlje jer pojačava simptome bolesti kao što su astma i artritis.

Odvlaživači zraka svode tu povišenu razinu vlage na optimalnu koncentraciju od 50 do 60 posto i time preventivno djeluju na zdravlje i očuvanje doma.

Znajući to ne čudi ni podatak kako potražnja za takvim proizvodima ovisi o vremenskim prilikama, odnosno da su sakupljači vlage najtraženiji u hladnijim danima kada su oborine učestale.

“Vrhunac potražnje za našim sakupljačem vlage, Air max, osjetimo u periodu od listopada do veljače”, potvrđuje nam Marina Duvnjak, Senior Product Manager iz tvrtke Bolton Croatia.

Sakupljači vlage, odnosno odvlaživači zraka koji djeluju bez električne energije su mali, diskretni i jednostavni za uporabu te se mogu postaviti u različite prostore kao što su kupaonice ili kuhinje u kojima su problemi s vlagom najčešći, a mogu se, osim u kućanstvu, koristiti i u prikolicama za kampiranje, auto kućama i brodovima.

Oni funkcioniraju na principu kemijske reakcije pa im za djelovanje nije potreban dodatni izvor električne energije, što ih čini ekološki prihvatljivijima.

No, važno je znati kako odvlaživači zraka na kemijskoj osnovi nisu dovoljni u prostorima u kojima je vlaga posljedica ozbiljnijih problema kao što su poplave, pa su u tom slučaju profesionalni odvlaživači zraka koji rade pomoću električne energije bolji odabir.

Ipak, takvi uređaji imaju znatno veću cijenu, glomazni su, dovode do povećanja potrošnje električne energije i nisu praktični niti namijenjeni svakodnevnoj uporabi.

PUNJENJA ZA BAZE
S druge strane, odvlaživači koji rade na principu kemijskih reakcija za rad trebaju dodatne granule ili tablete, odnosno punjenja, koja se mijenjanju ovisno o količini vlage i veličini prostorije.

Takva punjenja se zasnivaju na specijalnim solima koje na sebe vežu vlagu iz zraka i postepeno se tope čime se stvara slana otopina u bazi odvlaživača.

Proizvođači sakupljača vlage kažu kako, ovisno o ranije spomenuta dva faktora, jedno punjenje, u prostoriji veličine do 20 m2, može trajati do tri mjeseca. To punjenje se dobije prilikom kupnje baze za sakupljanje vlage, a može ga se nabaviti i zasebno.

No, ukoliko je velika koncentracija vlage u zraku, to punjenje će se brže istrošiti pa, logično, i da kada je manje vlage to punjenje može potrajati i duže od navedenog roka.

Uz to, ovakvi odvlaživači u svojoj bazi imaju posudu u kojoj se skuplja višak vlage iz zraka pa je potrebno isprazniti je kada se punjenje otopi.

Iz Henkela kažu kako njihov odvlaživač zraka, Ceresit stop vlazi, osim što upija vlagu i osvježava prostor te neutralizira neugodne mirise ima i sistem za zaštitu od prolijevanja pa straha od izlijevanja viška vlage iz posude u slučaju prevrtanja nema.

Što se pak tiče osvježivanja prostora, na tržištu se mogu pronaći i punjenja za odvlaživač zraka s nekoliko vrsta različitih mirisa koji se postepeno otpuštaju u prostor što ga ujedno i dodatno osvježava.

Za optimalno djelovanje ovih uređaja proizvođači preporučuju postaviti jedan odvlaživač u svaku prostoriju veličine do 20 m2 gdje postoji problem s vlagom.

Uz to, prilikom postavljanja odvlaživača treba voditi računa da ima dovoljno cirkulacije zraka, odnosno da ga se postavi barem 10 centimetara od zida i da nije pozicioniran u blizini radijatora.

SVIJEST POTROŠAČA
Sada kada znamo prednosti i mane ovih proizvoda koji rješavaju problem vlage u kućanstvima ne možemo se ne zapitati koliko su oni zapravo prepoznati i traženi na hrvatskom tržištu?

Prisutnost sakupljača vlage, pogotovo dolaskom hladnijeg perioda, sve je očitija diljem trgovačkih lanaca, ali i specijaliziranih prodavaonica za boje i lakove te u centrima za vrt i dom.

Zahvaljujući dugogodišnjim naporima od strane proizvođača koji rade na informiranju, i potrošači su počeli shvaćati koliko je vlaga uistinu štetna, ne samo za dom već i za njihovo zdravlje.

Uz to, odvlaživači zraka koji ne koriste električnu energiju najjednostavnije su i najefikasnije rješenje koje se trenutno nudi na tržištu za rješavanje problema s kondenzacijom, vlagom i ustajalošću zraka čega je radi klimatskih uvjeta u zadnje vrijeme sve više.

No, iako je pomak u svijesti potrošača vidljiv, pred proizvođačima je još uvijek dug put koji trebaju proći kako bi im približili ovu kategoriju koja im pomaže na spomenutom području.

Radi toga proizvođači i dalje neumorno rade na edukaciji tržišta o prednostima odvlaživača zraka, odnosno štetnosti vlage u prostorima u kojima se boravi, te nam kažu kako su konstantno usmjereni na razvoj ove kategorije.

To potvrđuju i iz Henkela te najavljuju kako će ove jeseni proširiti svoj asortiman odvlaživača zraka s novim bijelim aparatom privlačnog dizajna.

Upravo zato kategorija sakupljača vlage bez upotrebe električne energije, iako je još uvijek nedovoljno prepoznata, postaje sve popularnija na tržištu Hrvatske pa vjerujemo da će u budućnosti doći do pravog procvata na ovom području.