Alternative cigaretama poduprle prihod BAT-a

Cigarete su i dalje BAT-ov najprodavaniji proizvod, a prihod od njihove prodaje pao je u 2021. za 3,2 posto, na 22 milijarde funti

Duhanski div British American Tobacco izvijestio je u petak o stagnaciji prihoda u 2021. godini, budući da je pad prodaje tradicionalnih cigareta bio protuteža snažnom rastu u kategoriji grijanih duhanskih proizvoda i e-cigareta.

Cigarete su i dalje BAT-ov najprodavaniji proizvod, a prihod od njihove prodaje pao je u 2021. za 3,2 posto, na 22 milijarde funti. Prodaja grijanih duhanskih proizvoda poskočila je pak 21,9 posto, na 3,2 milijarde funti.

Ukupni prihod zadržao se na razini prethodne godine i iznosio je 25,7 milijardi funti. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva, porastao je 6,9 posto.

Isti je postotni rast BAT zabilježio i u stavci dobiti prije oporezivanja koja je dosegnula 9,2 milijarde funti.

Obujam prodaje tradicionalnih cigareta smanjen je u u Indoneziji, SAD-u, Ukrajini, Rusiji i Japanu, a oporavak je zabilježen u Bangladešu, Pakistanu, Vijetnamu, Brazilu i Čileu, navode u BAT-u.

Ističu i da je tijekom godine oko 18,3 milijuna ljudi kupilo je jedan od njihovih vape uređaja ili proizvoda bez cigarete, za 2,8 milijuna više nego u 2020.

Vuse vape danas je vodeća marka u svijetu po vrijednosnom udjelu, s 59-postotnim rastom prodaje u 2021., ističu u BAT-u. Prodaja proizvoda s grijanim duhanom glo porasla je 46 posto, a prodaja Velo nikotinskih vrećica kompanije za 41 posto.

Očekuju da će u tom dijelu poslovanja ostvariti pet milijardi funti prihoda do 2025. godine i poslovati probitabilno.

Navode i da su u 2021. u nove proizvode uložili 496 milijuna funti u 2021. i smanjili gubitke za 100 milijuna funti. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakCoca-cola i PepsiCo upozoravaju na veće troškove
Sljedeći članakPodravka povećava plaće drugi put u manje od godinu dana